Pojďme Spolu Začít Něco Nového !

11. 01. 2020 10:32:44
Končí starý rok a nový je za dveřmi. Chceme v novém roce začít něco nového? A chceme, aby to mělo smysl a bylo to života schopné? Tak máme právě dnes jedinečnou možnost si vybrat tu správnou věc !

Text k úvaze: "Leviticus 9:1-4.22-24, Bible"

http://www.obohu.cz/bible/

Když Pán Bůh začíná pracovat se svým lidem, je to vždy velké a krásné. Před touto událostí Áron a jeho synové sedm dní sloužili Hospodinu. Teprve osmý den byli připraveni ke službě svému národu. Byla to taková ordinace do kněžské služby. Po omytí vodou byl Áron oblečen do efodu, na kterém bylo dvanáct drahokamů. Za každé pokolení jeden. Prostě nádhera.
Teprve pak přichází na řadu oběť za hřích, pokojná a přídavná oběť. Takto očištěný národ je připraven na setkání s Hospodinem. Vždyť takové zaslíbení dostali. "Synům Izraele řekni: neboť dnes se vám ukáže Hospodin." Vrcholem každé bohoslužby je setkání s Pánem Bohem. Bez přípravy to však není možné. Člověk neočištěný se nemůže k Bohu přiblížit. Je to buď a nebo. Rozhodnutí je na každém z nás.
A pak se Pán Bůh přiznal ke svým služebníkům – Mojžíšovi a Áronovi. Nejprve oba vcházejí do stanu setkávání. Bible nepopisuje, co tam dělali. Ale je téměř jisté, že se setkali s Bohem. Že s ním rozmlouvali a přijali slova požehnání pro svůj lid. Stan setkávání bylo takové tiché a skryté místo.
Rozumím tomu jako tomu správnému způsobu, jak získat Boží slovo pro nasycení posluchačů. Nic jiného totiž naši duši nemůže nasytit. A jak jinak získat Boží slovo, než přímo od Hospodina?
Mojžíš a Áron vycházejí ze stanu setkávání a žehnají lidu. A Pán Bůh se ke svým dvěma služebníkům přiznává podruhé. Nejprve ukáže všemu lidu svojí slávu, pak nechá vyšlehnout oheň, který spálí na oltáři zápalnou oběť a nakonec se dotkne srdcí lidí tak, že zavýsknou a padnou na svoji tvář. Setkání s Bohem nikoho nenechá chladným. Naopak je člověk naplněn eufórií, kterou by rád prožíval pořád. Hezký pocit ale není cílem. Je to Boží úmysl, aby setkání s ním byl mimořádně krásné a radostné.
Co je tedy cílem setkání s naším Stvořitelem? Je to začátek. Začátek něčeho nového. Začátek nové bohoslužby. Áron a jeho synové byly uvedeni do kněžské služby, ve které měli přinášet oběti za sebe a za svůj lid. Před tím byl postaven a vysvěcen stan setkávání a obětní oltář. Od nynějška se Izrael učil, že provinění může očistit jen oběť krve. Tak symbolicky ukazují i nám na dokonalou oběť Pána Ježíše, kterou si připomínáme během večeře Páně.
To důležité pro nás je, že Hospodin začíná nové věci. Není to iniciativní Mojžíš nebo Áron. Nikdo z lidí tehdy nepřišel s nápadem, na kterém by začal pracovat a pak si ho nechal dodatečně schválit od Pána Boha. Podobně tomu bylo i v počínající církvi. Čteme: "Skutky apoštolské 13:2-3 Když konali bohoslužbu Pánu a postili se, řekl Duch svatý: 'Oddělte mi Barnabáše a Saula k dílu, k němuž jsem je povolal.' 3 A tak po modlitbách a postu na ně vložili ruce a vyslali je k dílu."
Takovým způsobem začala misie mezi neizraelskými národy, která přes Kypr a malou Azii pokračovala do Itálie a po osmi stech letech dorazila až do Čech.
Jestliže Pán Bůh něco začíná, tak to neztratí dech v půli cesty. A nezhatí to ani spory mezi členy týmu. Víme, že apoštol Pavel se spojil se Silasem a misie pokračovala dál.
Pán Ježíš řekl: "Beze mne nemůžete nic učinit." A já v tomto textu vidím také: Bez něho nemohu ani nic začít. Nic, co by bylo životaschopné, co by vydrželo, co by se dotáhlo do svého cíle a zůstalo až na věčnost.
Lidé si na konci roku dávají různá předsevzetí. Budu hubnout, budu běhat, chodit do posilovny, naučím se anglicky. Jak dlouho trvají taková předsevzetí? Půl roku, měsíc, týden? Tak mi to připomíná Jakubovo varování: "Jakubův 4:13-14 Nuže nyní vy, kteří říkáte: ‚Dnes nebo zítra půjdeme do toho a toho města a zůstaneme tam rok a budeme obchodovat a vydělávat‘ – 14 nevíte, co bude zítra! Co je váš život? Vždyť jste pára, která se na chvilku ukazuje a potom mizí."
Vždyť jsme jen pára, která se na chvilku zjeví a potom mizí! Jak bychom z této perspektivy mohli vůbec něco začít, aniž by to bylo předem odsouzeno k brzkému konci a k zapomnění? Ano, je tu možnost, jak s odvahou můžeme začínat věci, aniž bychom se museli obávat o jejich budoucí osud. Copak nejsme my sami Božím dílem? "Apoštol Pavel píše Efezkým: Vždyť jsme jeho dílo, stvořeni v Kristu Ježíši k dobrým skutkům, které Bůh předem připravil, abychom v nich žili. Efezským 2:10"
A jestliže Pán Bůh připravil dílo, úkol, čin pro každého z nás, můžeme se směle pouštět do práce. Přitom si můžeme být jisti, že naše práce není marná, ale má smysl. Tento smysl do ní vložil ten, kdo ji také pro nás připravil.
Zbývá maličkost. Jak přijít na to, jakou práci pro nás Pán Bůh připravil? Kde vzít jistotu, že to, co dělám je skutečně to, co po mně Pán Bůh chce?
Četli jsme a uvažovali jsme spolu o setkání s Bohem. Setkání s Bohem – to je ten správný začátek každé dobré práce. Pokud jsme se dosud s Pánem Bohem nesetkali, máme právě dnes tuto možnost.
Jistě jsme už mnohokrát slyšeli slovo: "Jestliže dnes uslyšíte jeho hlas, nezatvrzujte svá srdce jako při onom rozhořčení‘ Židům 3:15"
Možná, že tomuto tichému a jemnému hlasu ("1 Královská 19:12") bude předcházet silný vítr, zemětřesení nebo oheň ("1 Královská 19:11"). To bude ale jenom proto, abychom zpozorněli.
Abychom se přestali zabývat facebookem, starostmi o jídlo nebo o zaměstnání. A soustředili se jako Marie u Ježíšových nohou na to podstatné. Na Boží slovo, na jeho pokyn, který má teprve přijít.
Zůstávám stát v úžasu před Božím smyslem pro pořádek a pro drama. Pán Bůh dokáže zaujmout i ty nejzarytější hráče digitálních her a totální závisláky na čemkoli včetně alkoholu a drog. Když On promluví, zatají se dech komukoli, ať už žije kdekoli a dělá cokoli.
Pán Bůh má obrovskou výhodu proti nám prostým lidem, protože umí mluvit přímo k lidskému srdci. Respektuje sice lidské rozhodnutí, ale to mu nijak nebrání, aby k člověku čas od času promluvil. Někdo se v takové chvíli jenom otřese a šlape dál ve svých starých kolejích. Ale já takové oslovení vyhlížím. Vím, že moje duše touží po jeho slovu. Vždyť z tohoto slova žije a roste.
Tak jak to dnes vidí každý z nás? Končí starý rok a nový je za dveřmi. Chceme v novém roce začít něco nového? A chceme, aby to mělo smysl a bylo to života schopné? Tak máme právě dnes jedinečnou možnost vybrat si tu věc, ten úkol, tu práci, ten cíl, který pro nás Pán Bůh připravil. Protože právě a jenom právě ty jeho úkoly splňují všechny požadavky, které jsem před chvílí jmenoval.
A vracím se k otázce, kterou jsem položil před chvílí: A jak přijdu na to, kterou práci pro mne Pán Bůh připravil? A odpověď už známe. Ve ztišení, v modlitbách a třeba i v půstu. Tak to dělali i v začínající církvi. A Duch svatý k nim promluvil. A jak k nim promluvil? No přece přímo v jejich srdcích. Pokud jsme již otevřeli svá srdce Pánu Ježíši, tak neslyšíme jeho hlas jakoby z dálky a nesrozumitelně. Naopak, jeho hlas rozezní naše srdce tak, že rezonuje v celém našem těle. A my nemůžeme jinak, než poslechnout, jít a vykonat, k čemu nás povolává. Pán Bůh nás provázej příštím rokem a polož nám na srdce své dílo, své činy, které pro nás připravil.
A dej, abychom úspěšně dokončili to, do čeho se v souhlase s jeho vůlí pustíme. Amen.

http://www.obohu.cz/bible/

Autor: Pavel Král | sobota 11.1.2020 10:32 | karma článku: 6.38 | přečteno: 163x

Další články blogera

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 6.17 | Přečteno: 131 | Diskuse

Pavel Král

Srdce je nebezpečná věc

Hospodin řekl Jozuovi: „Všechny obyvatele ... vyženu před Izraelci já sám. Jen přiděl zemi losem Izraeli za dědictví ...“ Tak mi při četbě tohoto pokynu vytanulo na mysli to, jak se říká úpravě státního rozpočtu – „porcování medvěda.“

10.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Pavel Král

Jak uslyšet Pána Boha

Když jsem v sobotu četl: „Kéž neslyším už hlas Hospodina, svého Boha ...," tak jsem si uvědomil, jak mi připadá Hospodinovo slovo vzácné. A teď mám na mysli přesně to, co Izraelci odmítli na hoře Choréb. Mám na mysli slovo, ...

3.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 5.61 | Přečteno: 114 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 237 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 186 Celková karma 5.71 Průměrná čtenost 140

řadový člen Církve bratrské

Bible, kde jsi

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...