Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hoditi zrnem

Hořčičné semínko patří k těm nejmenším. Co když je hozeno jen tak do zahrady ? Jakou šanci má vyrůst? V bibli je hořčičné zrno symbolem Božího slova. Jakou šanci má zakořenit a vyrůst jedno jediné slovo uprostřed našich starostí ?

Lukáš 13:18-19

Nevím, jestli jste si toho všimli. Co udělal člověk se zrnem hořčice ? Četli jsme, že ho vzal a hodil do své zahrady. Člověk to zrno jenom tak hodil. Ať padne, kam padne. Žádná péče. Žádná předchozí příprava.

Moje manželka nedávno sázela květinu. Nebylo to zrno. Byl to už předpěstovaný malý keřík. Ale přesto. Kolik času a námahy věnovala přípravě místa pro sadbu. A jak pečlivě malý trs zahrnula zeminou. A i ta zemina byla plná živin. A pak přišlo zalévání. Tak tomuto se obvykle říká správná péče o zasazenou rostlinu. Takovým způsobem má bylina šanci zakořenit a přinést užitek.

Ale co jsme to četli ? Člověk hodil zrno hořčice do své zahrady. Ani v podstatě nevybíral žádné zvláštní místo. Neřešil přitom, jestli bude mít stín. Jestli bude mít dost prostoru. Jestli země je zoraná nebo udusaná. Neřešil, jestli bude mít dost vláhy. Jestli spadne do trní nebo jestli bude obklopeno plevelem. Prostě se jenom tak rozmáchnul a hodil.

Je takový postup zodpovědný ? A jakou má šanci na úspěch ?

Všimněte si, prosím, ještě jedné věci. Viděli jste někdy, jak se rozsévalo v minulosti¨? Tehdy ještě nebyly setbové stroje. Rozsévalo se ručně. Z té doby také pochází podobenství o rozsévači. A jak to tehdy rozsévač dělal ? Přes rameno měl uvázanou loktuši nebo vak a v něm měl zásobu zrní. Z této zásoby pak bral rukou a rovnoměrným krouživým pohybem vypouštěl zrna mezi prsty. Snažil se, aby zrna rovnoměrně pokryla celou ornici. Důležitá byla rovnoměrnost. Důležité bylo také množství. Podobně jako když prší. Také padá spousty kapek. A jedna z nich padne na místo, kde je zrovna potřeba. A podobně i zrna. Je jich hodně. A proto alespoň některá z nich mají šanci na to, aby uspěla. Která to budou, to není předem jasné. Ale je velmi pravděpodobné, že alespoň několika z nich se to podaří.

Takovému principu rozumím. A věřím, že i matematici mezi námi zajásali. Tento princip totiž souhlasí s principem pravděpodobnosti. Mohou nám tedy směle potvrdit: Ano, tak to bude fungovat. Tak bude zachován rod bylin. Tak bude zachován i člověk, který je na bylinách závislý. A z našeho příběhu: Tak bude zachováno Boží království. Protože jak známe z jiného podobenství o rozsévači: Jen některá zrna padnou do úrodné půdy.

Ale v našem textu jsme četli o zcela jiném postupu. Půda nebyla předem zoraná nebo aspoň zkypřená. A nebyl odstraněn plevel. Naopak. Všechny plevelné a okrasné rostliny měly velký náskok před naším zrnem. Všechny ostatní totiž zakořenily už dávno před tím. Všechny si už dávno rozebraly životodárnou půdu a sluneční paprsky. A navíc náš člověk neuchopil plnou hrst hořčičných zrn. Ba nevzal ani špetku zrníček mezi prsty. Jak jsme si to připomínali ? Vypadalo to, jako by lovil ve své prázdné kapse. A nakonec našel něco, co mu tam už dávno vadilo. Jedno jediné hořčičné zrnko. Možná, že kousek vedle měl celé pole osázené hořčicí. Ale tohle poslední zrnko mu uvízlo v záhybu oděvu. Tak co s ním ? Má ho hodit na cestu před sebou ? Má ho odnést domů a hodit do koše ? A co ! Když už jde kolem zahrady, proč to nezkusit ? Uchopí milé zrno, rozmáchne se a hodí směrem do zahrady. Leť si, zrníčko. A ukaž, co umíš. Ukaž, co v tobě je.

A jsme u malých začátků. U začátků, které vlastně ani jako začátek nevypadají. Jedno zrno vypadá jako jedno slovo. Protože právě zrno je v bibli symbolem, představitelem Božího slova. Jakou šanci má jedno slovo, aby zakořenilo a přineslo užitek ?

Minulou neděli odpoledne kdosi řekl: Těžko se mi soustředí po celou dobu kázání. Pak ale přijde jedno slovo. Jedna věc, která mě osloví. O ní pak přemýšlím. A tu si odnesu domů.

A já se ptám ? Stačí ta jedna věc ? Stačí to jedno slovo ? Stačí to jedno hořčičné zrno, aby vyrostl velký kmen ? Aby vyrostl nebo povyrostl křesťanský sbor ? Aby vyrostlo Boží království ? Pán Ježíš ve svém podobenství říká, že ano. Jak je to možné ? Jak je možné, že v tomto případě jsou popřeny všechny jistě správné principy duchovní práce ? Jak může budoucnost sboru a tím i Božího království tady v Neratovicích viset na jednom jediném slovu. Na jednom jediném hozeném zrnku ?

Napadá mě další otázka ? Může Boží slovo reprezentované hořčičným zrníčkem přežít samo o sobě ? Copak nepotřebuje lidskou péči ? Neustálé okopávání, odplevelení a zalévání ? No je to tak, že nepotřebuje. Naše péče o růst zrna – resp. Božího království není bezpodmínečně nutná. Pán Bůh nás nezbytně nepotřebuje k tomu, aby jeho království rostlo. On je tak mocný, že může dosáhnout svého cíle zcela nezávisle na naší aktivitě. Nemusíme dělat vůbec nic a přesto Boží království v Neratovicích poroste vesele dál.

Jiná otázka je, jestli to tak Pán Bůh skutečně chce ? Jestli chce budovat svůj dům zcela bez účasti člověka ? V některých případech tomu tak skutečně je. Minulou neděli jsme si připomínali pašijový příběh. A jak to probíhalo ? Když přišel Jidáš v čele ozbrojeného zástupu, tak Pána Ježíše zatkli. V tom do učedníků jako když střelí. Rozprchli se na všechny strany. A Boží Syn zůstal úplně sám uprostřed nepřátel. Nejobtížnější část úkolu musel Pán Bůh vykonat sám skrze svého Syna. V tomto díle, v této části budování Božího království mu nemohl žádný člověk pomoci.

Ale platí to také o všem dalším Božím díle ? Vždyť jak se Pán Ježíš později loučí se svými učedníky po svém vzkříšení ? „„Jděte do celého světa a vyhlašte evangelium všemu stvoření.“ Marek 16:15 Jinými slovy: Jsou chvíle, kdy nemůžeme mít podíl na budování Božího království. Ale ve všech ostatních chvílích je naše účast žádaná. To Pán Bůh sám se rozhodl, že nám dá příležitost. Přesto, že nás dobře zná. Přesto že ví, jaká jsme křehká skořápka. Často víc prázdná a dutá, než plná tak, že přetéká. Ale Boží moc není omezena. Není zeslabena naší bezmocností a slabostí. Naší neznalostí a nestálostí. Proto nebeský Otec může směle vstoupit do rizika. Do rizika, že v něčem podstatném selžeme. A proč ? Protože umí použít naši slabost a selhávání ku prospěchu Božího království.

Tak co nás může z dnešního slova povzbudit ? Nemusíme se už bát, že díky naší neschopnosti neporoste Boží království tak, jak by mělo. Možná, že nebudeme přímo u tohoto růstu. Možná, že přijdeme o některé projevy radosti. Radosti, když bloudící znovu nalezne správnou cestu. Radosti, když zrno Božího slova zakoření. A jak už víme, Boží slovo zakoření bez ohledu na okolní podmínky. Bez ohledu na to, jestli padne do ornice. Bez ohledu na to, jak daleko jsou na tom okolní rostliny. Jemu nevadí bujná a zarostlá zahrada. Boží slovo je tak silné a mocné, že zakoření proti a navzdory všem pravděpodobnostem. Vždyť kdo z nás by si vsadil na to, že zrno zcela náhodně hozené do zahrady může uspět ? Může skutečně zapadnout na takové místo, kde získá kontakt se zemí ? A když už získá kontakt, tak že z něj skutečně vyrostou kořeny. A když už vyraší kořeny, že začne růst stonek. A když už začne růst stonek, že jeho vrchol dosáhne až k paprskům slunce. Střízlivý člověk musí zákonitě říci: „To není možné! To překračuje všechny naše znalosti a zkušenosti. V tom bude ještě něco jiného. Něco, co jsme nepostřehli. Něco zásadního nám muselo uniknout.“ A já myslím, že to je pravda.

Člověk, ač vybaven úžasnými aparáty, aby mohl sledovat nádheru Božího stvoření, přece jen je ve svém pozorování omezen. Jeho smysly zůstávají na povrchu věcí. Dovnitř neproniknou. Proto svými smysly nemůžeme porozumět jevům, které jsou mimo naše smyslové chápání. Proto těžko smyslově pochopíme, proč jedno jediné zrno. Resp. jedno jediné Boží slovo hozené do zarostlé zahrady může vyrůst a přinést užitek.

Podobně užaslí byli učedníci po rozhovoru s bohatým mládencem. Mládenec tehdy odchází smutný. A Pán Ježíš na jeho adresu poznamenává: „pro boháče je nesnadné vstoupit do nebeského království.“ Matouš 19:23 A učedníci dodávají plní zmatku a možná i zoufalství: „Kdo tedy může být spasen?" V pozadí této otázky je skutečnost, že každý člověk něco má. A i to něco úplně malého, pokud je to pro člověka pokladem, u kterého má přiložené své srdce, může být překážkou na cestě do Božího království. Ale naštěstí Pán Ježíš dodává: „U lidí je to nemožné, ale u Boha je možné všechno." Matouš 19:26

A když všecko, tak také růst hořčičného zrna hozeného jen tak do zahrady. Růst Božího Slova jen tak prohozeného mezi řečí. Růst malé skupinky věřících, uprostřed města plného lidí, kteří neslyší a nevidí. A jak je to možné? Je to možné, protože za malým zrnkem, za malým společenstvím křesťanů je Boží ruka. Pán Bůh sám se přiznává ke svému Slovu. A také stojí za mini společenstvím dvou nebo tří, kteří se sešli v jeho Jménu.

Tak to je to povzbuzení dnešní neděle. Nemusíme mít obavy. Nemusíme propadat malomyslnosti. Spíše si nechme svoje srdce naplnit nadějí. Protože to, co je nemožné u lidí, to je u Boha možné. U Boha je možné všecko. Věříte tomu ? Já tomu věřím. Pán Bůh pomáhej naší nedověře. Marek 9:24 Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 11.4.2021 13:00 | karma článku: 5,49 | přečteno: 81x
  • Další články autora

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,08 | Přečteno: 142x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 133x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,85 | Přečteno: 168x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma: 5,66 | Přečteno: 165x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,93 | Přečteno: 131x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Srdce je nebezpečná věc

Hospodin řekl Jozuovi: „Všechny obyvatele ... vyženu před Izraelci já sám. Jen přiděl zemi losem Izraeli za dědictví ...“ Tak mi při četbě tohoto pokynu vytanulo na mysli to, jak se říká úpravě státního rozpočtu – „porcování medvěda.“

10.3.2024 v 13:00 | Karma: 4,64 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak uslyšet Pána Boha

Když jsem v sobotu četl: „Kéž neslyším už hlas Hospodina, svého Boha ...," tak jsem si uvědomil, jak mi připadá Hospodinovo slovo vzácné. A teď mám na mysli přesně to, co Izraelci odmítli na hoře Choréb. Mám na mysli slovo, ...

3.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,48 | Přečteno: 124x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Muž by neměl mlčet

Jak my muži řešíme situaci, když se máme vyjádřit k nějaké ožehavé věci? Já při tom zatvrzele mlčím. A proč to dělám? Možná to dělám s nadějí, že se věc nakonec sama nějak vyřeší. A mě to pak nebude nic stát. Vždyť jsem k tomu ...

25.2.2024 v 13:00 | Karma: 5,76 | Přečteno: 180x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Všichni jsme v Božích rukou

Četli jsme: „Avšak i když budou v zemi svých nepřátel, nezavrhnu je a nezprotivím si je, ...“ Rozumím tomu tak, že Izraelci měli zůstat Božím lidem, ať provedou, co provedou. Připomíná mi to zaslíbení o církvi: „ani brány pekelné...

18.2.2024 v 13:00 | Karma: 0 | Přečteno: 82x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak dosáhnout úspěchu?

Dnes přemýšlím o tajemství úspěchu. O tajemství úspěchu Božích služebníků na Božím díle. Protože co jiného by si každý věrný služebník přál? No přece to, aby ta jeho služba byla završena úspěchem! Nikdo přece nechce být podoben...

11.2.2024 v 13:00 | Karma: 0 | Přečteno: 63x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak se zachránit?

Tato egyptská rána se zásadním způsobem liší od těch všech ostatních. A čím se tedy liší? Egypťané mohli této ráně uniknout. Mohli se tomu vyhnout. Mohli zabránit tomu, aby na ně tentokrát dopadla ruka Hospodinova plnou silou.

4.2.2024 v 13:00 | Karma: 6,53 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak vykročit zlehka?

„Jákob vykročil lehkým krokem ...“ Vzhledem k tomu, co měl právě za sebou, to byl vlastně zázrak. Druhou lstí připravil svého bratra Ezaua o Izákovo požehnání. Ten se na něj rozzlobil a chtěl ho zabít. Utíká tedy z domova. Míří sice

28.1.2024 v 13:00 | Karma: 0 | Přečteno: 84x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Vítězové berou vše!

Dnes jsme spolu četli nejkrásnější dvě kapitoly v bibli. Alespoň mně tak připadají. Co bych si totiž jako člověk mohl více přát? Místo, kde najdu pokoj. Místo bez trápení. Místo, kde budou naplněna všechna má nejtajnější přání.

21.1.2024 v 13:00 | Karma: 6,61 | Přečteno: 137x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Máme do církve přijmout opravdu každého?

Společným jmenovatelem obou dnešních textů je láska. Máme milovat jedni druhé. A Gaios měl dobré svědectví od bratrů: „... oni vydali před církví svědectví o tvé lásce.“ Přesto v prvním textu se i tato láska má mít na pozoru.

14.1.2024 v 13:00 | Karma: 4,46 | Přečteno: 130x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Naděje nás drží nad vodou

V našem sboru začíná výzva k účasti na Večeři Páně v poslední době slovy: „Pojďte, vše je připraveno.“ A právě podobnou výzvu slyším i z dnešních veršů z epištoly Židům. Tyto verše hovoří o dvou nezměnitelných věcech, „v nichž ...

7.1.2024 v 13:00 | Karma: 6,70 | Přečteno: 83x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Pojďme prosit za tichý a klidný rok 2024

Tak dnes přemýšlím o tom, jak spolu může působit láska a pevné vedení. Protože právě láska je „cílem našeho vyučování,“ jak napsal apoštol Pavel. Ale to mu vůbec nebránilo v tom, aby před tím napsal: „... žádal jsem tě, abys ...

31.12.2023 v 13:00 | Karma: 6,68 | Přečteno: 107x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Co se Bohu líbí?

Dnes mne oslovilo toto: „... činíte, co se mu (rozuměj Pánu Bohu) líbí.“ A vzápětí se mi okamžitě vynořila otázka: A co se tedy Pánu Bohu líbí? Jaké myšlenky, jaká slova a jaké činy si zaslouží ocenění v Božích očích? K čemu ...

24.12.2023 v 13:00 | Karma: 6,05 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak porazit toho starého člověka v nás?

Dnes mě oslovil poslední verš z textu, který jsme si přečetli: „Ne ten, kdo doporučuje sám sebe, je osvědčený, nýbrž ten, koho doporučuje Pán.“ A hned se mi vynořila myšlenka: Jak mě může doporučit Pán Ježíš Kristus, když přece...

17.12.2023 v 13:00 | Karma: 7,12 | Přečteno: 154x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak dodat kázání tu správnou „šťávu?“

Apoštol Pavel napsal: „Tak jsem celý okruh od Jeruzaléma až po Illyrii naplnil Kristovým evangeliem.“ To mě oslovilo. A tak jsem si v duchu představil plán. Co kdybych podobně jako apoštol Pavel naplnil evangeliem celý okruh ...

10.12.2023 v 13:00 | Karma: 4,41 | Přečteno: 94x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak daleko je Hospodin?

Když jsem si přečetl kázání apoštola Pavla, tak jsem si řekl: „Co dalšího bych k tomu mohl ještě přidat? Nic lepšího už nevymyslím!“ Ale přece jen připojím několik reakcí. Vždyť i tehdejší posluchači také na kázání nějak ...

3.12.2023 v 13:00 | Karma: 5,79 | Přečteno: 71x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 189
  • Celková karma 4,67
  • Průměrná čtenost 139x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky