Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důvěřujeme Božímu slovu ?

Uvědomuji si, že toto není hezký příběh. Zvláště jeho konec v nás může vzbuzovat hrůzu nebo odpor. Copak v Božím slově není spousta povzbuzení a zaslíbení ? Proč bychom se měli věnovat takovým místům, jaké jsme četli dnes ?

2 Královská 6:30-33

2 Královská 7:1-2

2 Královská 7:15-20

Uvědomuji si, že toto není hezký příběh. Zvláště jeho konec v nás může vzbuzovat hrůzu nebo odpor. Copak v Božím slově není spousta povzbuzení a zaslíbení ? Proč bychom se měli věnovat takovým místům, jaké jsme četli dnes ? To se máme nechat vystrašit ? To máme snad důvěřovat a poslouchat ze strachu ? Tak tomu někdy je v rodičovské výchově. „Hochu, děvče, pokud nebudeš poslouchat, tak budeš bit nebo bita.“ Chce nám něco podobného naznačit i dnešní biblický text ? Křesťane, člene církve, Boží služebníku: Jestli nebudeš poslouchat, tak budeš přísně potrestán !

V předchozích nedělích jsem připomínal a povzbuzoval k tomu, aby naše srdce přilnulo k Hospodinu. Abychom přemýšleli o Božím slově. Aby nám utkvěly v srdci Boží požadavky. Protože když tomu tak bude, získáme Boží požehnání. Náš život pak bude plný dobrých věcí od Hospodina. Je potřeba k takovému optimistickému a radostnému pohledu přidávat něco negativního ?

Takový naivní a jednostranně optimistický pohled měli Adam s Evou, když pobývali v ráji. Nic nevěděli o hříchu, o krádeži, o vraždě. Ale pomohlo jim to, když se museli rozhodnout ? Když měli před očima lákavou myšlenku ? Když jejich mysl naplnila žádost po rovnosti Bohu ? Nepomohlo. Nakonec neodolali a požádali. Požádali o věc, která patřila Bohu. Rozhodovat o tom, co je a co není dobré patřila, patří a bude patřit plně do Božích rukou. To jenom On je etalonem dobra. Protože jenom On je skutečně skrz na skrz dobrý. To ale Adam s Evou vůbec netušili. A pokud přece jen trochu tušili, tak to nevzali v úvahu, při svém rozhodování. A jak víme, udělali tím zásadní chybu. Tato chyba se pak vleče všemi pokoleními až dodnes.

V dnešní době už tedy s určitostí víme, že život není jen samá radost a pohoda. Víme, že za každým rohem může číhat nějaká zrada nebo karambol. A proto potřebujeme slyšet celou pravdu. Nejen její polovinu. A jaká je tedy celá pravda ? Tu Pán Bůh oznámil již izraelskému lidu během putování do země zaslíbené. Říkal jim zhruba toto: „Když mne budete poslouchat, bude se vám dařit dobře. Když mne však poslouchat nebudete, přijdou na vás zlé časy.“ Někdo by to nazval metodou: „Cukr a bič.“ Otázka je, proč takovou metodu Pán Bůh zvolil ?

Jedním z pohledů, který je mi blízký, je dívat se na život jako na překračování státních hranic. Jako příklad si vezměme Jižní a Severní Koreu. Zapomeňme na to, že tato hranice je přísně střežená. Vezměme ji jen tak, že dělí jeden národ na dvě naprosto odlišné země. V jedné je naprostá svoboda a ve druhé tvrdá totalita. Když by někdo překročil hranici, tak se jeho život totálně změní. V obou zemích se domluví stejným jazykem. V obou zemích žijí rozdělené rodiny. Ale to zásadní je, že v jedné zemi se může žít svobodně a ve druhé se musí jen poslouchat. Každá země vysílá svoji propagandu. Obě říkají, že u nich je to nejlepší. A pokud by někdo v Jižní Koreji uvěřil a překročil hranici, teprve potom by poznal pravdu. A následky svého rozhodnutí by pak nesl po celý svůj život. A nemohl by to nikomu vyčítat. Nemohl by říci: Nikdo mi o tom neřekl. Udělal to totiž s plným vědomím a z vlastní vůle.

A když tento příklad vztáhneme na Boží království a jeho lid. Pokud by Pán Bůh zamlčel, že když se vzdálíme z jeho území, tak na nás dopadne tvrdá ruka toho zlého. Neměli bychom to svému Stvořiteli za zlé ? Nevyčítali bychom mu: „Pane, my jsme to nevěděli. Proč jsi nám to neřekl ?“ Ale my víme, že tak tomu nebylo a není. Pán Bůh nám ve svém slově nic nezakrývá. Otevřeně nás upozorňuje, že každé rozhodnutí. Každý čin má své následky. Tak jako všichni víme, že když vyskočíme z okna, tak tvrdě dopadneme na zem. Tak také díky Bohu víme, že když se od něho vzdálíme. Když se otočíme k Bohu zády, tak vstoupíme na území toho zlého. A to pro nás bude mít fatální následky. A nejen teď a tady, ale také v daleké budoucnosti. Nikdo z nás tedy nemůže říci nyní, ani potom: „To jsem nevěděl, to jsem nevěděla.“ Všichni máme dostatek informací k tomu, abychom se rozhodli správně. Naše budoucnost spočívá v naší mysli. Právě tam, kde se rozhoduje. A rozhoduje se na základě dostatečných informací. V plné svobodě. A s plným vědomím odpovědnosti.

Možná, že teď už nám osud kapitána královské stráže nepřipadá tak nespravedlivý. Informaci od proroka Elíši dostal. Zvláštní je, že on jediný se cítil kvalifikovaný k tomu, aby toto proroctví komentoval. Zřejmě za sebou cítil královskou autoritu. Možná, že si myslel: „Co mi to tady ten pomatenec povídá ? Stačí, abych pozvedl svůj meč a po prorokovi nezbude ani památka.“ Ale nakonec se spokojil jen s poznámkou. Řekl jen svůj názor. Zpochybnil, co se dalo zpochybnit. Nedůvěra může zahýbat s důvěrou lidí. Ale může pohnout s Božím úmyslem ? Může způsobit, aby se navzdory Boží suverénnosti vrátilo toto slovo k Hospodinu prázdné ? Co myslíte ?

Po vyslovení názorů z obou stran už zbývá jen počkat na to, jak to dopadne. Počkat na chvíli, kdy se bude lámat chleba. Někdy se musí čekat dlouho. Někdo čeká po celý svůj život, aby poznal, zda Boží slovo má skutečně pravdu. Ale kapitán musel čekat jen do druhého dne. A my už víme, že skutečně poznal, že Boží slovo bylo pravdivé. Jenomže co mu to bylo platné, když v té chvíli, kdy poznal pravdu, tak umírá. Už nemohl říci: „Tak jo. Vidím Elíšo, že jsi mluvil pravdu. Od nynějška budu tvému proroctví důvěřovat. Už vím, že v Božím slově je ukryta pravda. A i v tom případě, když mi připadá tak bláznivé.“ Kapitánovi však už prostě došel čas. Už neměl ani vteřinu.

Otázka je, kolik času máme my ? Kolik času nám zbývá, abychom posoudili pravdivost Božího slova ? Moc se mi líbí novozákonní prohlášení: „Častokrát a rozličnými způsoby mluvíval k nám Bůh …“ (Židům 1:1) A vidím to na příbězích izraelských a judských králů. A vidím to i ve svém životě. A věřím, že když se pozorně zadíváte, uvidíte to každý i v tom svém životě. Kolik toho už Pán Bůh namluvil. Mluvil do nás horem dolem. Ale častokrát „jakoby hrách na stěnu házel.“ Nic se nás nedotklo. A to nás Pán Bůh zná dokonale. Vždyť nás každého stvořil. On ví, co na nás platí. A přesto tak málo dolehlo až k naší mysli. Tak málo se dotklo našeho srdce.

Znovu se ptám: Kolik máme ještě času ? Jak dlouho k nám bude Pán Bůh ještě promlouvat ? Není tohle to jeho poslední slovo, po kterém už nebudeme moci odpovědět nic ? Co když nám právě teď dojde náš čas ? Podobně jako došel kapitánovi královské stráže. Kéž by tomu tak nebylo. Kéž by se právě dnes naše srdce rozhořelo. Kéž bychom právě dnes uvěřili a dali Božímu slovu za pravdu. Kéž bychom se právě dnes rozhodli. A to podle toho, kde právě jsme. Pokud na území toho zlého, tak: Hospodine, dnes se chci k tobě vrátit. Svěřuji ti svůj život. A chci důvěřovat a žít podle tvého slova. Protože ty máš pro mě připravené dobré věci.

Pokud jsme na Božím území, tak: Hospodine, chci ti zůstat věrný. Chci, aby mé srdce k tobě znovu přilnulo. Chci, aby má mysl byla jako tvá mysl. Toužím po tom, abych nepřišel o nic dobrého, co jsi mi připravil.

A právě k těmto rozhodnutím nám všem dopomáhej Pán Bůh sám. Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 26.9.2021 13:00 | karma článku: 4,82 | přečteno: 127x
  • Další články autora

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,08 | Přečteno: 103x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma: 5,67 | Přečteno: 167x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 190
  • Celková karma 4,57
  • Průměrná čtenost 138x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky