Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tvoří Hospodin zlo ?

Dnes jsem si přečetl z proroka Izajáše: „Já, Hospodin … tvořím zlé.“ Musím se přiznat, že se mi toto slovo v mé mysli vzpříčilo. Jako kdyby mi v krku uvízla rybí kost. Říkal jsem si: Jak by milující Bůh mohl vytvořit něco zlého ?

Izajáš 45:5-8  "Já jsem Hospodin a jiného není, kromě mě není Boha. Přepásám tě, ačkoliv mě neznáš,

6  aby poznali od východu slunce i ti od jeho západu, že není nikoho mimo mě: Já jsem Hospodin a jiného není.

7  Formuji světlo a tvořím tmu, činím pokoj a tvořím zlé; já, Hospodin, činím toto všechno.

8  Vydejte, nebesa, krůpěje shůry a z oblaků ať plyne spravedlnost. Ať se otevře země a nese ovoce spásy a zároveň dá vyrůst spravedlnosti. Já, Hospodin, jsem to stvořil."

Dnes jsem si přečetl z proroka Izajáše: „Já, Hospodin … tvořím zlé.“ Musím se přiznat, že se mi toto slovo v mé mysli vzpříčilo. Jako kdyby mi v krku uvízla rybí kost. Říkal jsem si: „Jak by milující Bůh mohl vytvořit něco zlého ? Ale na druhou stranu vím, že nic není mimo kompetence našeho Stvořitele. A to byl první krůček k pochopení a přijetí této skutečnosti.

Díky tomu jsem mohl přikročit k druhé otázce: „Proč ?“ Proč by Hospodin potřeboval nebo musel přikročit ke zlému činu ? Copak ho k tomu vedlo ? A co bylo cílem zla, které tvořil ? To jsou dvě otázky v jedné. Nejprve k té první podotázce. Co bylo Božím motivem k tomu zlu ? V okolních verších je to dostatečně popsáno. Jeho vyvolený lid. Izrael – Boží lid – jednal bláhově. Ze špalku, který sloužil jako palivo do krbu. Ze stejného kusu dřeva vytvořil modlu. Modlu, které se klaněl. Modlu, od které očekával vysvobození od nepřátel. Jak však může člověk očekávat něco od věci, z níž zbyde jen prach a popel ? Vždyť lidské tělo míří k tomu samému. Přece z každého z nás nakonec zbyde jen prach a popel. A tak jak bláznivě to vypadá ! Prach a popel se obrací ke stejnému prachu a popelu. Čím se mohou vzájemně obohatit ? Co si mohou dát, aby překročily svá omezení? Jak by se mohly spolu dotknout věčnosti ? Ani po jednom nic nezůstane. Není v nich život, který by přetrval na věčnost.

Takže to je odpověď na první podotázku – co vedlo Hospodina k tomu, že vytvořil zlo. A odpověď zní: „Bláznivé jednání člověka.“ Člověk může občas udělat chybu. Skutečný problém však nastane, když zabředne do problému tak hluboko, že se z něj nemůže sám dostat. Vytvoří se v něm závislost podobné té drogové. Jeho mysl se nastaví jedním směrem. Jeho oči přestanou vidět realitu. A jeho uši přestanou slyšet Boží hlas. Pak musí přijít rána, která člověka probudí z letargie. Pán Bůh tak nakonec řekne: „Dost. Tahle už to dál, Pavle, nejde. A když to s tebou nešlo po dobrém, musí to jít po zlém.“ Možná, že se někomu vybaví metoda: „Cukr a bič.“ Tato metoda se dá použít různým způsobem. A také slouží k různým cílům.

A to je právě obsahem druhé podotázky: Co bylo cílem zla, které Hospodin vytvořil ? Hospodinův cíl je velmi jednoduchý. A také logický. Protože co bylo příčinou, že člověk zabřednul do modloslužebnictví ? Na začátku totiž uviděl něco tak lákavého, že prostě neodolal. Vztáhnul svoji ruku a utrhnul pomyslné jablko. Jak si kousnul, tak nepřestal, až ho snědl celé. A hned chtěl další a další. Tak se dostával stále dál a dál od svého Stvořitele. Až byl tak daleko, že ho neviděl a neslyšel. Co v takové situaci tedy pomůže člověku ? Co mu pomůže znovu prohlédnout ? Co uzdraví jeho uši, aby znovu slyšely ? No přece návrat. Návrat tam, odkud již před dávnými časy odešel. Návrat do Boží blízkosti. A právě to je Hospodinovým cílem, když tvoří zlo. Aby se k němu člověk vrátil. Aby se ocitnul v jeho přítomnosti. Aby uviděl svého Učinitele. Aby prohlédl lži, které ho dosud obklopovaly. Aby konečně pochopil, že On je Hospodin a kromě něho není žádný Bůh.

Z toho všeho usuzuji, že zlo má jepičí život. Je tu jen tak dlouho, až splní svůj účel. Není tu jako rovnováha k dobru – jing a jang. Má sice svůj účel. Patří do palety Božích nástrojů. Ale je Bohu podřízeno. Je pod úrovní dobra. Naproti tomu dobro zůstane trvale přítomno. Protože Bůh je dobrý. A i když používá zlo jako prostředek k návratu člověka, jeho úmysly s člověkem zůstávají dobré.

Teď jsem se dotknul prastarého hesla: „Účel světí prostředky.“ Jak často bylo v minulosti a jak často je i dnes zneužíváno ! Člověk, který má moc, prohlásí o svém cíli, že je dobrý. Ale je tomu skutečně tak ? Naproti tomu pokud něco takového prohlásí Bůh, může to někdo zpochybnit ? No může pochybnosti vyslovit, ale bude mít dost podpůrných argumentů ? Vzpomeňme na to, jak v takové situaci dopadl Jób. V Boží přítomnosti mu došla slova. A to je něco, s čím můžeme počítat. V Boží přítomnosti nenajde žádný člověk dost argumentů, aby zpochybnil Boží dobré úmysly. A to navzdory tomu, když Pán Bůh sáhne ke zlu jako k prostředku k návratu člověka. Boží dobré úmysly jsou jako skála, na kterou se můžeme postavit. O kterou se můžeme opřít. Se kterou můžeme počítat v každé situaci. Co říká žalmista: „Byť mi se dostalo jíti přes údolí stínu smrti, nebuduť se báti zlého, nebo ty se mnou jsi.“ Žalmy 23:4 Ani smrtelné nebezpečí nepohne Božím dobrým úmyslem. A nemusí ani pohnout naší důvěrou. Důvěrou, že to s námi Pán Bůh myslí dobře. A to přesto, že okolí tvrdí něco jiného. A to přesto, když se Pán Bůh dotkne našich kostí. Navzdory Covidu, žlučníkovému kamenu nebo rakovině.

Vzpomínám na služebníky Sidracha, Mizacha a Abdenága, kterým hrozilo upálení v peci. A co říkají ? „… náš Bůh, jehož uctíváme, nás může vysvobodit z rozpálené ohnivé pece. I ze tvé ruky, králi, nás vysvobodí. Ale i kdyby ne, známo buď tobě, králi, že tvé bohy uctívat nebudeme.“ Daniel 3:17-18 Jinými slovy: Nic zlého nepohne naší důvěrou v Boží dobré úmysly. A to bych nám všem přál. Ať nic zlého nepohne naší důvěrou, že to s námi Pán Bůh myslí dobře. A pokud nás potká něco zlého, abychom o tom prohlásili: „To zlé nás má jen vrátit zpátky k našemu Pánu.“ Vždyť to je jeho touha. Abychom všichni přebývali v jeho přítomnosti. Amen

Autor: Pavel Král | neděle 9.1.2022 13:00 | karma článku: 9,76 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Pavel Král

Miluji nové začátky

Nakrátko jsou povýšeni a už zanikají, ...“ Nezažil to už každý z nás mnohokrát? Moje poslední dvě zaměstnání jsou toho zářným příkladem. V prvním se mnou majitel firmy uzavřel nepsanou džentlmenskou dohodu, že vybuduji oddělení a...

12.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,81 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,53 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,06 | Přečteno: 87x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  14:38

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Vlak srazil mezi Olomoucí a Prostějovem člověka, provoz na trati stojí

18. května 2024  14:31

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Alpský hotýlek centrem špionáže? Číňané měli výhled na základnu pro F-35

18. května 2024  14:02

Švýcarský hotel Rössli ve vesnici Unterbach se v posledních letech stal tématem hovorů členů...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 193
  • Celková karma 5,44
  • Průměrná čtenost 136x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky