Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já jsem plný moci Ducha Hospodinova

Micheáš o sobě prohlásil: „Avšak já jsem plný moci Ducha Hospodinova, práva a udatnosti …“ Není to troufalé ? Jak si může být někdo jist, že je plný moci, práva a udatnosti Ducha Hospodinova ? No podle toho, jak potom jedná.

Micheáš 3:5-12

Micheáš o sobě prohlásil: „Avšak já jsem plný moci Ducha Hospodinova, práva a udatnosti …“ Není to příliš troufalé ? Jak si může být někdo jist, že je plný moci, práva a udatnosti Ducha Hospodinova ? No díky tomu, jak potom jedná. Jak by si mohl troufnout člověk, který by neměl tuto moc, se postavit všem ostatním prorokům ? Prorokům, kteří vyhlašují pokoj těm, kteří jim za to zaplatí. Prorok Micheáš však na plná ústa hovoří o zlu. O zlu, které přichází spolu s Hospodinem. S Hospodinem, který už má dost všeho pokrytectví a falešných proroctví. Spolu s Hospodinem přichází pravda se spravedlností. A spravedlnost spočívá také v tom, že se věci nazvou pravými jmény. Zlo je označeno jako zlo. Lež je označena jako lež. S příchodem Hospodina končí hybridní válka. I ten nejhloupější pozná, co je pravda a co je lež.

Chápu, že prorok Micheáš potřeboval všechna duchovní obdarování. Moc, právo i udatnost. V souvislosti s darem práva si vzpomínám na otázku farizeů: „Jakým znamením nám prokážeš, že to smíš činit?“ Jan 2:18 Jinými slovy: Kdo ti dal k tomu právo ? Bylo to v situaci, kdy Pán Ježíš vyháněl penězoměnce a prodavače z chrámového nádvoří. Kdo dal Božímu Synu právo, aby vyhnal obchodníky z jejich místa ? Vždyť to měli jistě povolené z nejvyšších míst. Je snad někdo nad těmito lidskými instancemi ? Může někdo povolit porušení lidmi daného práva a zvyklostí ? Pán Ježíš jim tehdy přímo neodpověděl. Ale my víme, že na něm spočinul Duch svatý v podobě holubice. Spolu s ním přijal moc, právo a udatnost Božího Syna. Syna, kterému postupně Hospodin podmaní celý svět. Jak by tedy neměl právo zatočit s několika obchodníky, kteří parazitují na bohoslužbě.

Podobně i Micheáš dostává právo postavit se proti proudu. Bez jistoty, že jedná správně, by nemohl obstát. Nemohl by obstát sám před sebou, ani před svou rodinou, přáteli a sousedy. Pokud někdo vyhlašuje Boží soud, jako Micheáš, musí si být jist. Jeho slovo musí být jasné a přesvědčivé. Známe to slovo: „A kdyby polnice vydala nejasný zvuk, kdo by se chystal k boji?“ 1 Korintským 14:8 A k tomu je potřeba jistota: Jsem v právu. Právo je na mé straně. Je to v pořádku, když říkám to, co říkám.

A teď tu máme udatnost. Vzpomínám si na povzbuzení pro několik Božích služebníků: „Buď rozhodný a udatný …“ Deuteronomium 31:7 Co to znamená ? První věc, kterou v tom slově vnímám je, že se blíží potíže. Blíží se nesnáze. Tak tomu bylo v době totality. Pokud člověk řekl něco, nebo podepsal něco, co se tehdejší vrchnosti nelíbilo, mělo to své nepříjemné následky. Řada z nás to zažila na vlastní kůži. Ale stálo to za to ?

Něco podobného musel řešit i prorok Micheáš. Musel počítat s tím, že když bude věrně vyřizovat Boží slovo, tak rozhodně nebude populární. Určitě mu nikdo nezaplatí. Naopak se zdvihne vlna nevole, nepřátelství a zášti. Jak v takovém prostředí dál žít ? Jak pokračovat věrně po takové cestě ? No to může vydržet jen člověk skrz naskrz udatný. A byl takový prorok Micheáš hned od začátku ? Já myslím, že ne. A protože Hospodin znal Micheášovo nitro, daroval mu udatnost. Pak už pro něj nebyl problém snášet všechny svízelné následky věrně vyřízeného proroctví. A proč, protože byl, protože se stal udatným.

A to je nadějí pro všechny nás – dosud neudatné. Možná, že si v duchu říkáme: Copak prorok Micheáš, to byl borec. Tomu se to vyřizovalo Boží slovo. Tomu se to mluvilo, když byl udatný. Ale on na tom byl stejně, jako každý z nás. Úplně stejně váhající a nesmělý. Pak ale k němu přistoupil Hospodin a změnil mu život. Z Micheáše nesmělého učinil Micheáše udatného. A to se může přihodit každému z nás. Pokud o to stojíme. I ke mně, i k tobě může přistoupit Hospodin. Darovat nám oběma udatnost. A z toho nesmělého Pavla nebo váhající Aleny se může stát udatný a smělý svědek Hospodinových činů a úmyslů. A co z toho budeme mít ? První věc: Budeme při tom. Nebudeme stranou, když Hospodin začne jednat s naší zemí. Druhá věc: Uložíme si poklad v nebi, kde o něj nepřijdeme. Třetí věc: Budeme mít podíl na slávě, kterou má Boží Syn.

Četli jsme také: „plný moci Ducha Hospodinova.“ Plný moci. Kolik lidí touží po tom, mít moc. A tak dělají všechno pro to, aby ji získali. Aby konečně mohli druhé ovládat. A přitom neovládnou ani sami sebe. A jsou tak dáni na pospas svým touhám a vášním. Jak jiný druh moci dostává prorok Micheáš. Je to duchovní moc. A je úzce spojená s jeho dárcem – Duchem Hospodinovým. Nemyslím si, že by tato moc mohla existovat sama o sobě – oddělena od svého dárce. Jinými slovy: Kdo přijímá dar moci Ducha Hospodinova, přijímá spolu s ní i samotného Ducha Hospodinova. Je jím naplněn. Tímto přijetím mu také dává právo řídit svůj život. A pak už člověk nedělá to, co sám chce. K čemu ho vedou jeho touhy, žádosti a vášně. Dělá to, co je dobré v Božích očích. To, k čemu ho Bůh povolal. A k čemu ho také obdaroval svou mocí.

Co dělal prorok Micheáš ? Prorokoval. A byl v tom věrný. Přinášel pravdu pro svůj lid. Ale co budeme dělat mi, pokud přijmeme dar moci Ducha Hospodinova ? Co má pro nás Hospodin připraveno, abychom tady na světě vykonali ? Mám za to, že pro každého z nás něco jiného. Ale jsem přesvědčen, že to bude stát zato. I pro tuto věc – pro náš úkol – platí zaslíbení: „Co oko nevidělo a ucho neslyšelo a na lidské srdce nevstoupilo, to Bůh připravil těm, kdo ho milují.“ 1 Korintským 2:9 Já sám jsem po některých úkolech jen tak pokukoval. Podobně jako dítě, které stojí za výlohou cukrářství, ale netroufá si vejít. A pak se najednou stalo, že jsem byl vtažen dovnitř. Byl jsem uprostřed dění. Je to silné, intenzivní, nepříjemné a slavné. Rozhodně to stojí za to !

Nebudeme asi všichni proroky. To by bylo příliš uniformní. Ale je tu něco velice zajímavého. Je tu úkol, který nám přesně sedne. Abychom získali přístup k tomuto pravému úkolu, potřebujeme dvě věci: Zaprvé se potřebujeme rozhodnout. Rozhodnout, že přijmeme úkol, který pro nás Hospodin připravil A za druhé, že spolu s tímto úkolem přijmeme také obdarování od Hospodina. To obojí má pro nás Pán Bůh připraveno. Tak co uděláme ? K čemu se rozhodneme ? Dokážeme opustit ty dobré jistoty pro lepší nejistoty ? Já mohu z vlastní zkušenosti říci, že bych už neměnil. Jak se jednou rozhodnete přijmout lepší Boží věci, tak nepřestanete až do konce života. Protože víte, že to opravdu stojí za to !

Autor: Pavel Král | neděle 20.2.2022 13:00 | karma článku: 5,51 | přečteno: 92x
  • Další články autora

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,00 | Přečteno: 83x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 106x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 4,88
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky