Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nám odvalí kámen ?

Všiml jsem si, že v poslední třetině Markova evangelia je několik podobných odvalených kamenů. Například se učedníci ptali: „Kam chceš, abychom odešli a připravili ti k jídlu velikonočního beránka?“ A Pán Ježíš odpovídá: „Jděte ..

Marek 16:1-8

Všiml jsem si, že v poslední třetině Markova evangelia je několik podobných odvalených kamenů. Například se učedníci ptali: „Kam chceš, abychom odešli a připravili ti k jídlu velikonočního beránka?“ A Pán Ježíš odpovídá: „Jděte do města a potká vás člověk, který ponese džbán vody. Jděte za ním a tam, kam vejde, řekněte hospodáři: ‚Učitel říká: Kde je moje místnost, kde bych se svými učedníky pojedl velikonočního beránka?‘  A on vám ukáže velkou horní místnost, již prostřenou a připravenou, a tam nám připravte jídlo.“ A skutečně již bylo prostřeno. Podobně tomu bylo v případě oslátka. Bylo skutečně uvázáno. Nikdo jiný je nepotřeboval. Bylo připraveno pro tu chvíli, až si pro něj Pán Ježíš pošle. Konečně i hrob byl připraven. Josef z Arimatie byl připraven. Řekněte mi, co nebylo připraveno v životě Pána Ježíše do těch nejmenších podrobností ? Aby to jako noty ve skladbě zazněly v pravý čas. V pravý okamžik své harmonie.

O některých věcech učedníci ani netušili, že budou potřeba. Třeba oslátko. Potřeba oslátka je nijak netrápila. Ale místo pro společnou večeři ? Tuto starost nosili ve svých hlavách. Trápila je. Tak se obracejí na svého Mistra. Ještě ho mezi sebou mají. „Kam chceš, abychom odešli a připravili ti k jídlu velikonočního beránka?“ A Mistr si ví rady. Protože Otec nebeský nechal to správné místo již připravit. Vše bylo připraveno. Stačilo jen vejít, posadit se a hodovat.

Pak ale přichází chvíle, kdy jejich Mistr není přítomen. Ženy nešťastné z toho, co v pátek viděly, se vydávají ke hrobu. Co mohli nakoupit, to přinášejí sebou. Na to stačí jejich síly. Ale co udělají s tím obrovským kamenem ? Jak ten odvalí ? Zvláštní a důležité je, že pokračují v cestě. Nepřekonatelný problém je nezastavil. Přesto, že si neví rady s kamenem, jdou ke svému cíli. Proč ? Vzpomněly si přitom na Abrama ? Jak v podobné situaci pokračoval stále dál a dál. Až v posledním okamžiku Hospodin skutečně opatřil beránka k oběti. Nevíme, co si ženy ve skutečnosti myslely. Ale víme, co dělaly. Prostě šly dál.

A jak může tento příklad promluvit do mého, do vašeho života ? Ve svém životě jsem hodně přemýšlel o jedné věci. Jaká část činu je na mně, jako na člověku ? A jaká část je čistě v Boží kompetenci ? Co mám udělat já ? A teď si myslím, že příklad jednání našich žen přináší světlo do této otázky. Co ženy dělaly ? Ony šli. Nebyly prostomyslné. Plně si uvědomovaly, že jdou ke kamenu, který svýma rukama neodvalí. Přesto jdou stále stejným směrem. Směrem k překážce, kterou nepřekonají. Překážka je trápí, ale neparalyzuje jejich nohy. Dělají to, co mohou. Na co stačí jejich síly a rozum. Vždyť i ty sami jsou dobrým Božím darem.

Co tedy je na mně jako na člověku ? Vzít to, co mám. To, co jsem již od Boha dostal. A použít to. Vždyť právě proto jsem to dostal. Abych jeho dobré dary moudře používal. Pokud mohu něco koupit, tak to koupím. Pokud mohu někam dojít, tak tam půjdu. Pokud mohu něco udělat, tak to udělám. Pán Ježíš připomíná na jiném místě: „Neboť kdo by vám dal napít číši vody proto, že jste Kristovi, amen, pravím vám, že určitě nepřijde o svou odměnu.“ Marek 9:41 Prostě na člověku, na tom, co má udělat, není nic světoborného. Nic, co by nezvládl. Jen to, na co sám stačí.

A co je na Bohu ? Jednoduchá odpověď zní: „Všechno ostatní.“ Je tomu skutečně tak ? Učedníci procházeli školou požehnání během nasycení zástupů. Také během uzdravování. Nejprve uzdravoval Pán Ježíš a pak také oni sami. Nakonec vidí uschnout prokletou moruši. A slyší zaslíbení o hoře, která se vrhne do moře. Podmínkou je pouze toto: „… nezapochyboval by ve svém srdci, ale věřil by, že co říká, se děje, bude to mít.“ Marek 11:23

Takže k tomu, aby Pán Bůh jednal, je potřebná naše víra ? Bez ní nebude Hospodin jednat ? Rozumím tomu tak, že Boží jednání přichází ve formě deště. Když skutečně prší, tak na zem dopadá spousta kapek. Která z nich mě osvěží ? Ta, kterou zachytím do svých dlaní a nechám ji sklouznout do úst. Podobně i Pán Bůh má připravený déšť mocných činů. Který z nich se stane ? Ten, který zachytím do svých dlaní víry.

V té souvislosti si vzpomenu na to, když Pán Ježíš přišel do svého rodného města. Nemohl v něm mnoho vykonat, pro nevěru svých sousedů. Jistě by rád vykonal mnohem víc. Jak asi chtěl Pán Bůh požehnat lidem v Nazarétu ! A nemohl. Jak asi chtěl použít ruce svého Syna, aby uzdravil a zachránil mnohé v tomto městě !

A když to přeneseme do naší situace. Kolik skutků chce Pán Bůh vykonat skrze ty moje, skrze ty tvoje ruce ? A kolik jich skutečně vykoná ? Jak zareaguje moje víra ? Bude aspoň jako zrnko hořčičné ? Pokud ano, tak už se nebudeme zabývat otázkou, jestli mocné činy byly určeny jen pro období apoštolů. Nebo jen pro období prvotní církve. Protože Pán Bůh je přece stejný. Tehdy i dnes. Kdo Pánu Bohu zabrání, aby vykonal to, k čemu se předem rozhodl ?

To, co mně v poslední době povzbuzuje. O čem přemýšlím a co bych si přál. Rád bych byl přitom, když Hospodin začne jednat. Být přitom. Být součástí jeho činů. Toužím po tom, aby si Pán Bůh používal moje ruce víry. Aby do nich vkládal to, co má připraveno. Připraveno pro mne a také pro mé blízké. Také pro vás – mé posluchače a čtenáře. Co tedy mohu udělat pro to, aby se to stalo ?

V podstatě už jsem to řekl. Když uvidím nějakou potřebu, udělám všechno, co budu moci, abych ji naplnil. Pokud se pak vyskytne nějaká překážka, vztáhnu své ruce víry k Pánu Bohu. V prosté víře, že On má již připravené řešení. A nebudu přitom pochybovat, že Pán Bůh skutečně zasáhne. A mé osobní zkušenosti svědčí o tom, že tomu tak skutečně je. Naposledy tento a předchozí týden. Moje manželka věřila, že Pán Bůh požehná léčení. Nedala se zviklat názorem, aby se připravila na nejhorší. A Pán Bůh se k její víře přiznal. Léčení díky Bohu zabralo výrazným a hmatatelným způsobem. Důležité je, že udělala co mohla. A její víra nepřestala očekávat, že Pán Bůh vykoná to, na co sama nestačí. A tak se to také stalo. Ta obrazná „moruše“ začala usychat.

K čemu nás tedy dnešní slovo povzbuzuje ? Povzbuzuje nás k činorodosti. Víra nevede člověka k pasivitě. Právě naopak. Víra říká ve své moudrosti: „Člověče, vstaň a udělej to, co můžeš udělat. A přitom se neboj. Neobávej se překážek, které vypadají jako nepřekonatelné. Na tyto překážky je Pán Bůh připraven. A já věřím, že se těší, jak nám pomůže k jejich překonání. Pokud mu budeme důvěřovat, budeme stejně překvapeni jako ženy jdoucí ke hrobu: „ A vzhlédly a vidí, že kámen je odvalen; byl totiž velmi veliký. Když vstoupily do hrobky, spatřily mládence sedícího po pravé straně, oděného bílým rouchem, a vyděsily se.“

Chcete být také podobným způsobem překvapeni ? Já ano. A proto neodolám a znovu připomenu slovo, kterým zakončím dnešní úvahu: „Co oko nevidělo a ucho neslyšelo a na lidské srdce nevstoupilo, to Bůh připravil těm, kdo ho milují.“ 1 Korintským 2:9

Autor: Pavel Král | neděle 13.3.2022 13:00 | karma článku: 6,90 | přečteno: 113x
  • Další články autora

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 3,55 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 106x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 191
  • Celková karma 4,85
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky