Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šalomoun, neboli Pokojný

Poměrně nedávno mě opravoval jeden mladý muž: „Neříká se přece Šalomoun, ale Šalamoun!“ A já jsem se bránil s tím, že se to tak přece píše v bibli. Ale až dnes mi došlo, proč je vlastně napsáno Šalomoun. Schválně, jestli na to

1 Paralipomenon 22:1-13

přijdete. Mě to trvalo desítky let. Zkuste přitom pátrání oddělit prvních pět písmen z tohoto jména. Co vám vyjde ? No vyjde vám Šalom – čili Pokoj. A z toho pak jsem odvodil překlad jména Šalomoun, neboli Pokojný.

A tady bychom mohli skončit. Už jsme původ jména syna krále Davida spolu objevili. Ledaže bychom se pokusili odkrýt další vrstvu tajemství. Tajemství, které se skrývá v Božím záměru uvést svůj lid do království pokoje. Do země zaslíbené. Do odpočinutí. Takový úmysl přece oznámil Mojžíšovi, když vysvobozoval svůj lid z Egypta. A teď nadchází ten zaslíbený okamžik. Boje jsou vybojovány. Území ovládnuto. Může přijít král a království Pokoje.

V té souvislosti jsem si četl slova: „On bude mým synem a já budu jeho otcem.“ Přitom jsem se neubránil jedné myšlence. Vzpomněl jsem si totiž na jiné novozákonní slovo, které zaznělo z nebe: „Ty jsi můj milovaný Syn, kterého jsem si oblíbil.“ Marek 1:11 To se Nebeský Otec přiznával k Pánu Ježíši Kristu jako ke svému prvorozenému Synu. A tady ? Koho to máme tady před sebou ? Máme tu syna Davidova. Jak víme, už David byl mužem podle Božího srdce. Tak jaký bude jeho syn ?

Bez ohledu na způsob, jakým se seznámili jeho rodiče. Anebo právě proto, aby Hospodin dal jasně najevo svoji svrchovanost. Aby potvrdil své slovo: „Smiluji se, nad kým se smiluji a slituji se, nad kým se slituji.“ A možná bychom mohli směle pokračovat: „Požehnám, komu požehnám.“ Aby bylo naprosto a jednoznačně zřejmé, že za Šalomounem. Za mužem pokoje stojí právě a jedině sám Hospodin. Proto si zvolil Šalomouna i s jeho původem. Aby tak dal naději každému člověku. Ať má jakýkoliv původ. I třeba značně nejasný a obestřený nepříjemným tajemstvím.

Neplatí tedy předpoklad, že život člověka záleží na tom, jaké dostal na začátku karty. Protože Pán Bůh může do života člověka nadpřirozeně zasáhnout. A tak to, co se na začátku zdálo naprosto ztracené. Právě to se může díky zásahu Božích rukou obrátit v dobré. To, co bylo předem odsouzeno k zániku a k zapomnění, může Hospodin obrátit v neskutečný úspěch a radost.

Tak tomu bylo i minulý týden v případě mně blízkého člověka. Měl před sebou zdravotní prohlídku na závěr dlouhé léčby. Jednalo se těžkou nemoc s možným následkem smrti nebo vážné operace s doživotními následky. Jak se přibližoval ten den a ta hodina, tak psychika dostávala čím dál tím více zabrat. V myšlenkách probíhaly všechny možné černé scénáře. Pak ale přišel okamžik vyhlášení výsledků testů a všechno napětí odeznělo. Protože výsledkem bylo úplné uzdravení. Mysl tohoto člověka i tu moji pak naplnila radost a pokoj.

Když se vrátíme k Šalomounovi a k jeho příběhu. Už to, že byl vybrán jako budoucí král, byl obrovský úspěch. Kdo znáte celý příběh dopodrobna, tak víte, že to nebylo vůbec snadné. Jeho království se pokusil uchvátit jeho bratr. Ale díky Bohu se mu to nepodařilo. Tak mohl Šalomoun vstoupit do úkolu, který mu Hospodin připravil.

A co mu to vlastně připravil ? Už jsem to naznačil. Šalomoun měl vstoupit do království pokoje. A co pro to musel udělat ? Vůbec nic. Nemusel válčit. Jeho bratra Pán Bůh odstavil skrze jeho matku a věrné Davidovi služebníky. Co tedy vlastně zbylo na Šalomounovi, aby to udělal ? Zbyla mu maličkost. Měl se chopit vlády a vládnout moudře. A právě k tomu ho povzbuzoval i jeho otec – David. Co mu to přál ? „Jen ať ti Hospodin dá rozumnost a porozumění a ustanoví tě nad Izraelem, abys zachovával zákon Hospodina, svého Boha.“

Já jsem si už párkrát kladl otázku: Jak Šalomoun přišel na to, co si má později přát ? Mám na mysli okamžik, kdy stál před Hospodinem a ten ho vyzval: „Žádej mě o cokoli a dám ti to.“ 1 Královská 3:5 Co kdybychom my dostali takovou nabídku. Co bychom si přáli ? Nesklouzli bychom k podobným přáním, jako rybářova žena v jedné pohádce ? A víte jak skončila. Tam, kde začala – v chatrči.

Kdežto Šalomoun byl díky svému otci dobře připraven. David mu přeje: „Jen ať ti Hospodin dá rozumnost a porozumění …“ A tak ho vlastně vede tím správným směrem. A nabízí mu řešení pro psychickou zátěž, která nutně z takového úkolu přijde. To David naznačuje ve své druhé výzvě: „Posilni se a buď odvážný, neboj se a neděs se.“

To je dobrá rada. Ale jak se člověk nemá děsit a bát, když se na něj všechno valí. Přitom hrozí, že ho to převálcuje a zničí. Proč myslíte, že Pán Bůh dovolí, aby takové situace přicházeli. Proč náš život není jedna velká pokojná selanka ? Proč naopak přicházejí těžké situace jedna za druhou ? A stačí, když přijde nový a obtížný úkol. Jako se chystal na Šalomouna. Kralovat sice vypadá na první pohled jako krásný úkol. Jako král mohu všem říkat, co mají dělat. Ale co mají vlastně druzí dělat ? Co mají dělat, aby vše harmonicky fungovalo ? Přitom aby byli šťastní a také aby království fungovalo tak, jak má. Tyto principy platí pro všechny oblasti řízení. Pro řízení sboru, církve, firmy nebo státu. Kdo si myslí, že to zvládne sám, brzo narazí na své vlastní meze.

Jak se tedy ujmout úkolů, na které sám nestačím ? Odpověď na tuto otázku bych si rád někam vyvěsil, abych ji měl pořád před očima. Protože každý den začíná nová příležitost k rozhodnutí nebo k činu. Odpověď je prostá. Před každým pořádným úkolem od Hospodina, přichází zároveň Boží výzva: „Žádej mě o cokoli a dám ti to.“ A z našich úst může vypadnout to, co nás zrovna napadne. Nebo můžeme zmínit jedno ze svých dlouholetých přání. Ale co nám to pomůže při plnění úkolu, který máme právě teď před sebou?

Anebo si necháme poradit od krále Davida. A právě to udělal jeho syn Šalomoun. Bylo to jeho první moudré rozhodnutí. Dal na radu svého otce. A když přišla ta Boží otázka, požádal Hospodina o moudrost. O moudrost k řízení miliónového státu. Dobře si uvědomoval, že bez zvláštního a mimořádného vybavení od Boha, tento úkol nezvládne.

A tak nyní je to už na každém z nás. Skočíme do nového úkolu od Hospodina po hlavě – děj se co děj – s myšlenkou, že nějak už to dopadne. Nebo se nejprve zastavíme. Uvědomíme si, že na ten nový úkol vlastně vůbec nemáme. A požádáme stejného Hospodina, který nám úkol připravil, aby nás také k němu vybavil. Já sám chci vždy volit tu druhou možnost. Zvolte si, prosím, správně.

Autor: Pavel Král | neděle 14.8.2022 13:00 | karma článku: 8,16 | přečteno: 157x
  • Další články autora

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,00 | Přečteno: 83x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 106x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 191
  • Celková karma 4,88
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky