Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po čem nitro touží?

Na začátku Ozeášova proroctví je to pěkná síla. Pokud bych já dostal takový pokyn od Hospodina, jak by se na mne asi dívali lidé z mého sboru – z mé církve? Copak by mi asi řekli starší tohoto sboru nebo kazatel? Zřejmě by mě ...

Ozeáš 2:4-25

... sotva plácali po ramenou. Rozhodně bych vzbudil pozornost. A ty řeči kolem toho! Celý den by mi zvonilo v uších, jak se říká.

Trochu mi to připomíná slovo Nátana ke králi Davidovi. Jak se David rozhorlil, když šlo o sobecké jednání druhého člověka. A tady je tomu podobně. To prorok Ozeáš nastavuje svým jednáním zrcadlo celému izraelskému lidu. Jako by z Božích úst hřmělo: To vy všichni jednáte jako tento můj služebník – Ozeáš.

A tak zcela po právu a pochopitelně druhá kapitola začíná oznámením trestu pro nevěrný lid. Tento lid má přijít o všechno, co během let získal. A proč? Aby prohlédl ze svého poblouzení. Aby také pochopil, kdo mu všechny ty dobré věci dal.

Hodně mi to připomíná to novozákonní: Poznáte pravdu a ta vás vysvobodí. Pravdu o sobě. A také pravdu o Bohu. Ve světlé chvíli Boží lid volá: A i to z ruky tvé dali jsme tobě. Je si plně vědom, že nic na světě. Nic, čeho se dotýká a co může získat. Nemá jiného původce, než Stvořitele všehomíra. Vše. Každé stvoření. Každé zrnko písku spočívá a pramení z Božího Slova. Jen díky němu stojíme, dýcháme – žijeme.

Můžeme to popírat. Můžeme si vymýšlet všechny možné teorie. Nebo podobně jako tehdejší severní izraelské království vytvářet všechna možná i nemožná božstva. A jim přisuzovat všechny dobré i špatné věci, které nás v životě potkají. Ale to nezmění nic na tom, že pravda je jinde. A kdo pravdu pozná, ten získá přístup ke všem dobrým věcem, které mu Hospodin připravil. A jak už jsem vícekrát napsal. Ty budou stát opravdu za to.

Druhá věc, která mě skutečně zaujala je popsána v druhé části této kapitoly. Začíná v 16. verši. Ale já připomenu i 15. verš. Kvůli kontrastu obou veršů: „Navštívím ji s trestem za dny baalů, kdy jim obětovala, zdobila se náušnicemi a šperky, chodila za svými milenci, ale na mě zapomněla, je Hospodinův výrok. Ale hle, já ji přivábím, přivedu ji do pustiny a budu mluvit k jejímu srdci.“ „Ale hle, já ji přivábím …“ a Hospodin pokračuje: „… budu mluvit k jejímu srdci.“ Co na vás dýchlo z těchto slov? Na mne působí jako laskavý až něžný zájem. Podobně jako když se chlapec snaží získat srdce své vyvolené. A srdce je právě to místo, o které tu běží.

Pokud totiž byl izraelský národ obklopen dostatkem všeho, co potřeboval. Tak mu tyto věci bránily v tom, aby přemýšlel. Aby pohlédl trochu dál, než na konec své ruky. Stačilo mu, aby se dobře najedl a napil. A více nepotřeboval. Neříkáme tomu dnes spotřební způsob života? Jak vidíme, není to nic nového. Také Izrael – Boží lid – se naučil žít spotřebním způsobem. A Hospodin se tak dostal na okraj jeho zájmu. Stal se opak toho, k čemu nás vybízí Pán Ježíš: „Hledejte nejprve Boží království a to ostatní vám bude přidáno.“ Izrael začal nejprve hledat to ostatní. A o Boží království přišel. Dokonce přestává být Božím lidem. Je to proces výměny. Dárce nahradíme dárkem. A tak přijdeme i o to, co si myslíme, že máme. Děti jsou někdy takové. První věta, když vchází rodič mezi dveřmi: „A cos mi přines – cos mi přinesla? A když nic, tak okamžitě ztrácí zájem o příchozího. Nechovejme se ke Stvořiteli světa jako děti. Tady si z nich neberme příklad.

Takže jak ze spotřebního způsobu života ven? Apoštol Pavel volá: „Kdo mě vysvobodí …?“ Kdy bude člověk takto volat? V období dostatku a hojnosti? Nebo ve stavu nouze a problémů? Odpověď je jasná. A tady vidíme, jak nám – lidem – vidí Pán Bůh až do žaludku, jak se říká. Dobře ví, že pokud nepřijdeme o zdroje svého spotřebního života, tak se o něj nebudeme zajímat. Proto také izraelský lid vyvádí na pustinu. Četli jsme: „… přivedu ji do pustiny …“ Místo, kde není dostatek. Místo, kde je naopak nouze. Na pustém místě není nic k jídlu, k pití. Není tam žádná zábava. Jsme tam jen my a Hospodin. Nic nás neruší v rozhovoru. Žádný rokenrolový hluk nebo práce sbíječek. Teď slyšíme Boží slovo. Teď rozumíme. A co nám Pán Bůh říká? Znovu to připomenu: „Já tě přivábím … já promluvím k tvému srdci …“ Tahle slova rozechvívají mé nitro. Tak dokonalý a všemohoucí Bůh tolik stojí o mé nitro, že přes moji porušenost a nestálost, použije všechno k tomu, aby mě k sobě přivábil. A to, co bude říkat, promluví k mému srdci. Nenechá mě lhostejným. Ale dotkne se mě takovým způsobem, že mu prostě neodolám.

Když znovu pohlédneme na předchozí ztráty izraelského lidu, tak uvidíme, že se podobají bouři a hromům před jeskyní Eliáše. Přicházejí proto, abychom zpozorněli. Ale pak přišel hlas jemný a tichý. A právě ten promlouvá a dotýká se našeho nitra. A právě tímto způsobem začíná vztah člověka k Bohu. Uprostřed pustiny. Kde nás nic neruší. S nitrem připraveným. Se srdcem ztišeným. Právě v té chvíli přichází Hospodin se svým niterným dotykem. Se svým tichým a laskavým slovem. Jak v takové chvíli odpovíme? Necháme se obejmout Božíma rukama a naplnit slovem, které přináší uzdravení všech zranění, jež jsme dosud utržili? Vždyť právě vnitřní uzdravení je ta naše nejhlubší potřeba. Tady není třeba váhat. Hospodin neucukne v poslední chvíli. Jak už všichni víme. On stojí za svou nabídkou plnou vahou. On  ji splní. Dostojí svým slibům. Tak pojďme a berme si plnými hrstmi. Vše je připraveno.

A co je připraveno? Tak mi to připomíná konec života Jóba. Dostal více než to, oč během zkoušek přišel. A právě v tomto duchu dostává Boží lid a spolu s ním i my sami – zaslíbení. Začíná to: „Tam jí dám její vinici …“ Pokračuje: „Odstraním jména baalů z jejích úst …“ A vrcholí: „Zasnoubím si tě navěky, zasnoubím si tě spravedlností, právem, milosrdenstvím a slitováním, zasnoubím si tě věrností a poznáš Hospodina.“

Netouží každý člověk nejvíce právě po právu a spravedlnosti? A pokud se mu něco v životě nepovede, tak po milosrdenství a slitování? A tady navíc přichází nabídka k úzkému společenství a odhalení všech Božích tajemství. Protože co jiného znamená „zasnoubím si tě“ a „poznáš Hospodina.“ Obraz důvěrného a intimního vztahu mezi manželi Pán Bůh použil jako paralelu ke vztahu mezi Ním a jeho lidem. Je to tajemství. Ale je to krásné tajemství. Protože také harmonický vztah mezi manželi je a může být krásný. Nevěříte? Přijďte k nám na návštěvu. I mne stále udivuje, jak mohl Hospodin vytvořit harmonický vztah mezi tak odlišnými lidmi.

A co teprve vztah mezi Hospodinem a člověkem. Vždyť kdo se může více lišit, než Stvořitel a stvoření? Ve všech směrech je to naprosto nevyrovnaný vztah. Jak by mohl fungovat? Může fungovat jenom proto, že Hospodin přichází za člověkem. A přitom připraví nejen vhodné prostředí. A my už víme, že je to právě pustina beze všeho rušícího hluku. Ale připraví také člověka. Nechá ho projít očistným procesem nedostatku a trápení. A samozřejmě zapracuje také sám na sobě. V jeho nádheře by člověk Boha neunesl. Proto na sebe vzal podobu člověka – Ježíše. To aby se dostal na stejnou úroveň jako člověk. Aby si s ním mohl popovídat. Aby mu člověk rozuměl. A přitom mu nemohl nic vyčítat. Jak víte, Ježíš procházel stejnými problémy, jako každý z nás. Včetně puberty.

Takže toto je Boží plán pro člověka. Vytrhnout ho z jeho komfortu. Postavit ho do pustiny. Sestoupit na úroveň člověka. A pak ho pro sebe získat. Získat laskavým slovem, po kterém naše nitro ve své hloubi už dlouho touží. Přiznáme si to? Pokud ano, získáme dobrého a věrného přítele. A to v dnešní bouřlivé době, kdy hodně věcí i přátelství ztrácí na své hodnotě, stojí za to. Co myslíte? Je to tak? Je Hospodin tím přítelem, který naplní nejhlubší touhy a potřeby našeho srdce? Pokud ano, tak neváhejme. Už se neochuzujme o to nejlepší, co můžeme získat. Pokoj, radost, naději. Vždyť každý víme, čeho je nám nejvíc třeba. Pán Bůh vám bohatě žehnej v tento adventní čas. Čas příchodu, setkání a přítomnosti Hospodina v naší zemi. Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 11.12.2022 13:00 | karma článku: 4,86 | přečteno: 109x
  • Další články autora

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,03 | Přečteno: 85x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 106x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 4,88
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky