Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak na hradby nepřátelství?

Slovo do Nového roku. Mělo by to být něco povzbuzujícího. Něco laskavého. Něco, co by zahřálo naši duši. Prostě něco, co by nás naplnilo radostí. A proč? No proto, aby nám celý rok bylo dobře. Abychom se také dobře cítili.

Matouš 5:43-48

Slyšíte to? Dobré Boží slovo do Nového roku je přece o nás. Jde o naše pocity. O náš prospěch. O náš nebo dokonce o můj chléb na každý den.

Proto ten důraz Pána Ježíše na naši – na moji lásku k nepřátelům je jako hudba z jiného světa. Proč bych měl investovat do vztahu, který je už od počátku odsouzen k zániku? Vždyť to on – to ona na mne první zaútočila! A teď bych měl tomu druhému projevit lásku? To mě ani nenapadne.

Přesto mi to nedá, abych se přece jen nad dnešní biblickou výzvou nezamyslel. Co by na lásce mohlo být tak mocného, že by dokonce prolomila hradbu nepřátelství? Co třeba původ? Odkud se vlastně láska vzala? A teď nemyslím na to, že se nám někdo nebo něco líbí. Mám na mysli pevný vztah, který jen tak něco neodvane. Vztah, který časem nevyvane. Právě naopak. Vztah, který časem dozrává a sílí. Jestlipak se vlastně nepodobá tomu novozákonnímu zrnu hořčičnému. Tedy Božímu království. Které z malého semínka vyroste v obrovský strom s pevnými kořeny. A kdepak se taková semínka berou? Odvážím se říci, že tak jako Boží království je také opravdová láska darem z nebe. Darem od Boha. On sám si nejprve člověka zamiloval. A pak mu také dal schopnost milovat.

Tak to jsme spolu probrali původ lásky. A už jsme také pochopili, proč nám požadavky Pána Ježíše připadaly jako hudba z jiného světa. Protože láska skutečně pochází z jiného světa. Je, jak jsme si již řekli, Božím darem z duchovního světa – z Božího království.

Druhá otázka, která mě napadla: A musí se člověk nejprve stát křesťanem, aby takovou lásku dostal? Vždyť kolem každého z nás je řada laskavých lidí, kteří nejsou křesťany. Kde se vzala ta jejich schopnost milovat druhé?

Domnívám se že s darem lásky je tomu podobně jako s darem východu slunce. Jak jsme četli: „on (rozuměj Otec v nebesích) nechává své slunce vycházet nad zlými i dobrými a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé.“ A proto Hospodin daroval svou lásku všem lidem bez rozdílu. Aby i tito lidé mohli zase milovat druhé.

Už tedy víme, že láska je mocný nástroj. A to díky tomu, že pochází od Hospodina. A navíc je k dispozici každému člověku – nejen věřícímu. To jsme my Češi sami prožili během tzv. Sametové revoluce. Myslím, že nikdy jsme se k sobě navzájem nechovali tak hezky, jako právě v tomto období.

A jako další zcela přirozená otázka, která se sama nabízí: Jak použít tuto lásku jako zbraň? Protože k ničemu menšímu nás úryvek z tzv. Kázání na hoře nevybízí. Totiž k tomu, abychom prorazili hradby nepřátelství. Jak ale něco tak měkkého a poddajného jako láska, může něco zmoci proti pevnému opevnění?

Strategie lásky vychází z několika předpokladů. O prvním jsme již uvažovali. Láska nepochází z tohoto světa. A proto má šanci k průniku hradbami nepřátelství. Ten druhý předpoklad. Každý člověk ve svém nitru touží právě po této lásce. V jeho nitru je výstupek, kam láska přesně zapadne. Bez ní není člověk úplný. Bez ní mu stále něco chybí. A to i tomu, kdo se právě dnes chová jako nepřítel.

Navíc má láska k dispozici mocné nástroje. Prvním nástrojem je žehnání. Je možné, že z druhé strany zaznívá proklínání. Co myslíte, co z těch dvou vyhraje? Který z těchto mečů je silnější? Záleží na tom, odkud který meč pochází. Žehnání je opět darem od Hospodina. Navíc právě Hospodin stojí za tím člověkem, který žehná. Hospodinovy ruce dokonají žehnání. Takže pak požehnání obklopí nepřátelskou hradbu jako neprodyšný val. A skrze něj nepronikne žádné prokletí.

Odvážím se tvrdit, že prokletí ve valu požehnání uvízne. Že se neodrazí zpět ke svému původci a nezničí ho. Tím pádem je člověk a jeho hradby nepřátelství připraveny na úder dalšího nástroje lásky. A to je dobrý čin. V té souvislosti si vzpomínám na známé slovo: „Ale: ‚Jestliže má tvůj nepřítel hlad, dávej mu jíst, a má-li žízeň, dávej mu pít; když to budeš činit, nasypeš žhavé uhlí na jeho hlavu.‘“ Římanům 12:20 Je to zvláštní. Člověk druhému člověku udělá něco dobrého a tento čin ho pálí jako žhavý uhlík právě vytažený z ohně. Proč tomu tak je? Co je na dobrém činu tak pálivého?

Rozhodně dobrý čin je neočekávaná reakce na projev nepřátelství. Určitě neodpovídá známému přísloví: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Musím se přiznat, že mně jako elektrotechnikovi, je tento princip velmi blízký. Znám totiž termín kompenzace. A když chci v elektrickém obvodu něco kompenzovat, musím k tomu použít nástroj s obrácenou orientací. Nástroj obrácený o 180°. Pak totiž účinek poruchy zcela vynuluji. A všechno je znovu v pořádku. Všechno je, jak bylo před poruchou.

A o to právě jde. Dostat vztah mezi dvěma lidmi do stavu, jaký byl před začátkem konfliktu. Teprve potom může mezi nimi znovu vzniknout a růst vztah nový a dobrý. Takže dobrý čin vlastně anuluje nepřátelství toho druhého. A po anulování je připravena půda pro útok třetího nástroje.

Třetím nástrojem lásky je modlitba. Myslíte, že je to slabší nástroj než ty předešlé? Nemá však právě modlitba zaslíbení? Neopakuje Pán Ježíš mnohokrát, abychom za něco prosili a bude nám to dáno? S modlitbou je tomu podobně jako s žehnáním. I modlitbu dokonají všemohoucí Hospodinovy ruce. My jenom sestavíme myšlenku. Nebo vyslovíme větu. Ale co by se díky těmto krásným myšlenkám nebo větám vůbec stalo? Kdyby je Hospodin nevyslyšel. Kdyby je Hospodin nevzal za své. Kdyby k nim nepřidal své: Staň se.

Proto bych řekl, že právě poslední nástroj lásky – modlitba – je ten nejmocnější. Proto je třeba právě s ním zacházet opatrně. Přesto, že člověk vychází z toho, že druhého miluje. A láska, jak víme, bližnímu zle neučiní. Proto i modlitby pramenící z lásky jsou zaměřeny na dobré věci. Modlíme se za druhého, aby znovu našel to, co ztratil. Protože nepřátelství člověka ochudí. Vytvoří v jeho nitru prázdné místo. Jako kdyby sundal z věšáku šaty jménem láska. A nic jiného toto místo nedokáže zaplnit.

Možná, že vám to připadá příliš jednoduché. Nepřátelství nahradit láskou a je to. Ono to na první pohled jako jednoduché vypadá. Ale zkuste to uskutečnit. Zkuste přemoci nepřátelství druhého člověka svojí láskou. A uvidíte, jak velmi rychle narazíte na nepochopení z druhé strany.

Ale nezoufejte. A to je povzbuzení i pro mne samotného. A tak si také řeknu: Nezoufej, Pavle. Nebude to hned. Nepodaří se to hned na první pokus. Ale stojí to za to úsilí. Stojí za to útočit na hradby nepřátelství postupně všemi třemi zbraněmi. Žehnáním, dobrým činem a modlitbou. Je to taková trojice. A trojice už něco vydrží a také dokáže.

Tak bych vám i sobě rád popřál do Nového roku. Ať je naplněn Boží láskou. Ať je tato láska rozlita v našich srdcích. Ať je pevně pověšena na tom výstupku našeho nitra, který je pro ni připraven. A pokud se v něm setkáme s nepřátelstvím, tak už víme jak na to. Žehnat, jednat dobře a modlit se. Pán Bůh vám bohatě žehnej po celý rok 2023.

Autor: Pavel Král | neděle 1.1.2023 13:00 | karma článku: 6,64 | přečteno: 138x
  • Další články autora

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,09 | Přečteno: 143x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,20 | Přečteno: 134x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,86 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma: 5,67 | Přečteno: 166x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,94 | Přečteno: 132x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Srdce je nebezpečná věc

Hospodin řekl Jozuovi: „Všechny obyvatele ... vyženu před Izraelci já sám. Jen přiděl zemi losem Izraeli za dědictví ...“ Tak mi při četbě tohoto pokynu vytanulo na mysli to, jak se říká úpravě státního rozpočtu – „porcování medvěda.“

10.3.2024 v 13:00 | Karma: 4,64 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak uslyšet Pána Boha

Když jsem v sobotu četl: „Kéž neslyším už hlas Hospodina, svého Boha ...," tak jsem si uvědomil, jak mi připadá Hospodinovo slovo vzácné. A teď mám na mysli přesně to, co Izraelci odmítli na hoře Choréb. Mám na mysli slovo, ...

3.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,48 | Přečteno: 124x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Muž by neměl mlčet

Jak my muži řešíme situaci, když se máme vyjádřit k nějaké ožehavé věci? Já při tom zatvrzele mlčím. A proč to dělám? Možná to dělám s nadějí, že se věc nakonec sama nějak vyřeší. A mě to pak nebude nic stát. Vždyť jsem k tomu ...

25.2.2024 v 13:00 | Karma: 5,76 | Přečteno: 180x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Všichni jsme v Božích rukou

Četli jsme: „Avšak i když budou v zemi svých nepřátel, nezavrhnu je a nezprotivím si je, ...“ Rozumím tomu tak, že Izraelci měli zůstat Božím lidem, ať provedou, co provedou. Připomíná mi to zaslíbení o církvi: „ani brány pekelné...

18.2.2024 v 13:00 | Karma: 0 | Přečteno: 82x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak dosáhnout úspěchu?

Dnes přemýšlím o tajemství úspěchu. O tajemství úspěchu Božích služebníků na Božím díle. Protože co jiného by si každý věrný služebník přál? No přece to, aby ta jeho služba byla završena úspěchem! Nikdo přece nechce být podoben...

11.2.2024 v 13:00 | Karma: 0 | Přečteno: 63x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak se zachránit?

Tato egyptská rána se zásadním způsobem liší od těch všech ostatních. A čím se tedy liší? Egypťané mohli této ráně uniknout. Mohli se tomu vyhnout. Mohli zabránit tomu, aby na ně tentokrát dopadla ruka Hospodinova plnou silou.

4.2.2024 v 13:00 | Karma: 6,53 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak vykročit zlehka?

„Jákob vykročil lehkým krokem ...“ Vzhledem k tomu, co měl právě za sebou, to byl vlastně zázrak. Druhou lstí připravil svého bratra Ezaua o Izákovo požehnání. Ten se na něj rozzlobil a chtěl ho zabít. Utíká tedy z domova. Míří sice

28.1.2024 v 13:00 | Karma: 0 | Přečteno: 84x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Vítězové berou vše!

Dnes jsme spolu četli nejkrásnější dvě kapitoly v bibli. Alespoň mně tak připadají. Co bych si totiž jako člověk mohl více přát? Místo, kde najdu pokoj. Místo bez trápení. Místo, kde budou naplněna všechna má nejtajnější přání.

21.1.2024 v 13:00 | Karma: 6,61 | Přečteno: 137x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Máme do církve přijmout opravdu každého?

Společným jmenovatelem obou dnešních textů je láska. Máme milovat jedni druhé. A Gaios měl dobré svědectví od bratrů: „... oni vydali před církví svědectví o tvé lásce.“ Přesto v prvním textu se i tato láska má mít na pozoru.

14.1.2024 v 13:00 | Karma: 4,46 | Přečteno: 130x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Naděje nás drží nad vodou

V našem sboru začíná výzva k účasti na Večeři Páně v poslední době slovy: „Pojďte, vše je připraveno.“ A právě podobnou výzvu slyším i z dnešních veršů z epištoly Židům. Tyto verše hovoří o dvou nezměnitelných věcech, „v nichž ...

7.1.2024 v 13:00 | Karma: 6,70 | Přečteno: 83x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Pojďme prosit za tichý a klidný rok 2024

Tak dnes přemýšlím o tom, jak spolu může působit láska a pevné vedení. Protože právě láska je „cílem našeho vyučování,“ jak napsal apoštol Pavel. Ale to mu vůbec nebránilo v tom, aby před tím napsal: „... žádal jsem tě, abys ...

31.12.2023 v 13:00 | Karma: 6,68 | Přečteno: 107x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Co se Bohu líbí?

Dnes mne oslovilo toto: „... činíte, co se mu (rozuměj Pánu Bohu) líbí.“ A vzápětí se mi okamžitě vynořila otázka: A co se tedy Pánu Bohu líbí? Jaké myšlenky, jaká slova a jaké činy si zaslouží ocenění v Božích očích? K čemu ...

24.12.2023 v 13:00 | Karma: 6,05 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak porazit toho starého člověka v nás?

Dnes mě oslovil poslední verš z textu, který jsme si přečetli: „Ne ten, kdo doporučuje sám sebe, je osvědčený, nýbrž ten, koho doporučuje Pán.“ A hned se mi vynořila myšlenka: Jak mě může doporučit Pán Ježíš Kristus, když přece...

17.12.2023 v 13:00 | Karma: 7,12 | Přečteno: 154x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak dodat kázání tu správnou „šťávu?“

Apoštol Pavel napsal: „Tak jsem celý okruh od Jeruzaléma až po Illyrii naplnil Kristovým evangeliem.“ To mě oslovilo. A tak jsem si v duchu představil plán. Co kdybych podobně jako apoštol Pavel naplnil evangeliem celý okruh ...

10.12.2023 v 13:00 | Karma: 4,41 | Přečteno: 94x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak daleko je Hospodin?

Když jsem si přečetl kázání apoštola Pavla, tak jsem si řekl: „Co dalšího bych k tomu mohl ještě přidat? Nic lepšího už nevymyslím!“ Ale přece jen připojím několik reakcí. Vždyť i tehdejší posluchači také na kázání nějak ...

3.12.2023 v 13:00 | Karma: 5,79 | Přečteno: 71x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 189
  • Celková karma 4,67
  • Průměrná čtenost 139x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky