Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak ověřit pravost evangelia?

Dnes nám jde o Evangelium, které přinesl apoštol Pavel. A kde ho vlastně Pavel získal? Víme, že jeho znalosti Starého Zákona pocházejí od židovského učitele Gamaliela. Ale tyto znalosti označuje Pavel na jiném místě jako smetí.

Galatským 1:11-24; 2:1-10

A nechce s tímto poznáním nic mít. A proč? Protože získal jiné poznání, které jeho předchozí duchovní stavby rozdrtilo na prach. Stalo se z nich, jak už víme, smetí. Smetí, které je třeba uklidit.

Vraťme se však k první otázce. Odkud nebo od koho získal apoštol Pavel evangelium? Evangelium, které šířil mezi pohany. A díky této práci se nakonec toto evangelium dostalo i k nám – do Česka. Pavel to říká naprosto jasně. Na rozdíl od starozákonních znalostí, které získal od jiného člověka. Zvěst evangelia mu „zjevil sám Ježíš Kristus.“

A tímto prohlášením by mohl skončit. Vždyť kdo by mohl postavit vyšší autoritu proti Božímu Synu? To, co zjeví Boží Syn, je přece pravda. Kdo by to mohl zpochybnit? Na druhou stranu: Jde takové zjevení nějak potvrdit „ústy dvou nebo tří svědků?“ Nikdo během zmíněného zjevení zřejmě nebyl, kromě apoštola Pavla. Nikdo z lidí nemohl dosvědčit, že tomu tak skutečně bylo. Jak v takových situacích má křesťan postupovat?

Pán Ježíš v té souvislosti řekl: „Poznáte je podle skutků.“ A ze Skutků apoštolských. Mám na mysli popis misijních cest apoštola Pavla. Tak z nich je naprosto jasně vidět, zda evangelium, které kázal apoštol Pavel, přinášelo ovoce nebo ne. Věřím, že se shodneme na tom, že skutky, které provázely Pavla a Barnabáše a později i Silase, dosvědčovaly, že evangelium bylo pravdivé. Že původ tohoto evangelia, které kázal Pavel, bylo skutečně od Pána Ježíše Krista.

A tuto argumentaci mohl Pavel klidně použít. Nikdo by mu nemohl nic vyčítat. Mohl tak pokračovat v duchu slov Pána Ježíše: „nevěříte mně, věřte těm skutkům“ Jan 10:38

Ale jak jsem četli, Pavel přikročil ještě k jednomu stupni ověření. Tento stupeň mi jako technikovi připomíná získání certifikátu u ověřené a všemi respektované zkušebny. Jako je třeba v Praze – Tróji. Co to tedy Pavel udělal? Na Boží pokyn šel společně s Barnabášem a Titem do Jeruzaléma k „těm, kteří jsou ve zvláštní vážnosti.“

Kdopak byli ti lidé ve „zvláštní vážnosti?“ Výslovně jmenováni jsou jen tito tři: Jakub, Petr a Jan. Tři sloupy církve. Za které byli považováni.

A kvůli čemu za nimi Pavel vlastně šel? „… těm, kteří jsou ve zvláštní vážnosti, jsem v soukromí předložil evangelium, které zvěstuji pohanům, aby snad moje nynější i dřívější úsilí nebylo nadarmo.“

A jaký tedy byl výsledek této zkoušky? Jaké hodnocení získalo to evangelium? Evangelium, které podle svých slov získal Pavel přímo od Ježíše Krista?

První známka: „ti tedy, kteří se těšili zvláštní vážnosti, mi nic dalšího neuložili.“ Čili, toto evangelium bylo úplné. Nebylo třeba k němu nic přidávat.

Druhá známka: „mně bylo svěřeno zvěstovat evangelium pohanům tak jako Petrovi židům.“ Rozumím tomu tak, že je zde vyjádřen respekt k povolání. K povolání, aby Pavel nesl evangelium pohanům. Tato oblast služby patří bezpochyby Pavlovi. To Ježíš Kristus povolal Pavla právě k této službě. A nikdo mu do jeho misijního pole nebude zasahovat. Jak inspirativní pro naši duchovní práci. Kéž bychom respektovali povolání druhého k určité službě. A nezasahovali. Nebo dokonce nepožádali ve svém srdci o službu toho druhého.

V té souvislosti neodolám, abych nepřipomněl Kornélia. Copak právě Petr neprožil zvláštní povolání ke službě pohanům? Copak nepřitakal k tomu, když Hospodin prohlašuje něco za čisté, tak to má přijmout i apoštol Petr? Proč Petr nepokračoval dál ve službě dalším a dalším pohanům?

Možná, že později Petr překonal svůj stín. Ale ne hned. Potřeboval ještě nějako dobu dozrávat. Ale potřeby evangelia nemohly počkat. Bylo třeba jednat ihned. Domnívám se, že s tím už dávno Pán Bůh počítal. Proto slovy apoštola Pavla: „Ale ten, který mě vyvolil už v těle mé matky a povolal mě svou milostí, rozhodl se zjeviti mně svého Syna, abych radostnou zvěst o něm nesl všem národům.“

Někdy je prostě třeba prorazit cestu. Nyní se jednalo o zvěstování evangelia pohanům. Za hranicemi Izraele. A právě k tomu si připravil Hospodin ten správný nástroj. Horlivého, oddaného a ničím nesvázaného služebníka. A tím je pro nás apoštol Pavel také výzvou. Jsme podobně horliví? Podobně oddaní? Jsme podobně svobodní? Pokud ano, tak se můžeme těšit na to, že nás Hospodin povolá k prorážení cesty. Cesty pro evangelium, misii, ke svobodě a radosti pro druhé.

Abych uvedl nějaký příklad ze svého života, tak vám prozradím, že se teď těším na Modlitební karavan. Pokud Pán Bůh dá, tak na svátky Cyrila a Metoděje a mistra Jana Husa budu spolu s ostatními vyhlížet ty, které Pán Bůh „vyvolil v těle jejich matky.“ Těším se na rozhovory. Očekávám prázdná srdce, která budou toužit po naplnění. A co lepšího bych takovým lidem mohl nabídnout, než právě evangelium?

Poslední apel, který dostal Pavel od sloupů církve bylo, aby pamatoval na jejich chudé. Mám za to, že právě na tuto strunu je možné v Česku hrát. Češi slyší na potřeby druhých lidí. Sami víte, kolik se vybralo na různých sociálních sbírkách. A tak se naplňuje slovo Pána Ježíš, že „chudé budete mít vždycky sebou.“ A je to dobře, když jdeme cestou milosrdenství – podobně jako Samaritán ze známého podobenství.

Tak jsme dnes uvažovali o několika výzvách. O rozdělení kompetencí a oblastí, kde budeme svobodně pracovat na duchovním poli. Nebudeme si navzájem do práce všetečně mluvit, nebudeme druhým bránit v jejich úsilí a nebo dokonce jim nebudeme brát jejich práci z rukou. A nakonec jsme si připomněli sociální potřeby druhých. V té souvislosti mi zaznívá Ježíšova výzva: „Dejte vy jim jísti.“ A jakoby to neříkal učedníkům, ale všem nám. To na nás je, abychom pomáhali potřebným. Měli bychom v tom mít sice svobodu. Ale buďme připraveni pomáhat druhým podle svých možností. Jak víme ani „dva šarty“ (rozuměj halíře nebo centy) nebudou zapomenuty.

Zakončím slovy žalmisty, která vytanula na mysli učedníkům Pána Ježíše: „Horlivost pro tvůj dům mě pohltí." Jan 2:17 Žalmy 69:10 To bych si přál sám pro sebe. A to bych přál také i vám všem. Nebuďme lhostejní k potřebám druhých lidí. Ale buďme horliví. A naše horlivost ať je v rovnováze. Protože lidé potřebují Dobrou zprávu pro svoji duši. Ale stejně tak potřebují ochotnou ruku pro své tělo. A k tomu všemu nás povzbuzuj a pomáhej nám Hospodin. Amen.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Král | neděle 12.2.2023 13:00 | karma článku: 7,63 | přečteno: 173x
  • Další články autora

Pavel Král

Miluji nové začátky

Nakrátko jsou povýšeni a už zanikají, ...“ Nezažil to už každý z nás mnohokrát? Moje poslední dvě zaměstnání jsou toho zářným příkladem. V prvním se mnou majitel firmy uzavřel nepsanou džentlmenskou dohodu, že vybuduji oddělení a...

12.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,77 | Přečteno: 111x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,53 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,06 | Přečteno: 87x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 193
  • Celková karma 5,02
  • Průměrná čtenost 136x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky