Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak na bohoslužbu všedního dne?

Když přemýšlím o tom, co se to vlastně v Jeruzalémě stalo, vytane mi na mysli jeden biblický verš: „Jsme-li nevěrní, on zůstává věrný, neboť nemůže zapřít sám sebe.“ 2 Timoteovi 2:13 Je to tedy o věrnosti. O věrnosti Božích ...

Nehemjáš 12:44-47

Nehemjáš 13:6,10-14

... služebníků. A nejen služebníků, ale také těch ostatních. Těch, kteří na bohoslužbu „jenom“ přijdou, aby se radovali.

Už tehdy se model duchovního života podobal lidskému tělu. Všechny části byly navzájem spojeny a vzájemně na sobě závisely. Představme si situaci, kdy naše ruka nese sousto k ústům, ale uprostřed tohoto pohybu se zastaví. To by asi začalo naše tělo brzo strádat. Ne sice hned. Ale po nějaké době určitě.

Něco podobného se tehdy stalo v Jeruzalémě. Služebníci – Levité přestali dostávat částky, na které měli právo. A Levité nelenili. Rozprchli se ke svým polím po celém Izraeli.

Lidsky jejich jednání chápu. Měli starost sami o sebe a někteří i o svou rodinu. Ale v Novém zákoně k takové situaci čteme: „Nemějte starost a neříkejte: co budeme jíst? …  Hledejte především jeho království a spravedlnost, a všechno ostatní vám bude přidáno.“ Matouš 6:31-33 Proto se nabízí myšlenka: Bylo to správné utéci od své bohoslužby? A to jenom proto, že člověku přestala vynášet.

Jak to řešil jeden vzácný služebník v Novém Zákoně? Když přišel do města, oprášil své řemeslo. Začal šít stany. To proto, aby se uživil. A jak sám říkal, aby finančně nezatížil místní křesťany.

Nevím, jestli by Levité našli nějakou obživu přímo v Jeruzalémě. Aby tedy nemuseli opouštět svoji službu v chrámě. Ale přemýšlím spíš o sobě. Jak jsem byl nebo jsem věrný na Boží vinici, jak se říká?

Vzpomínám si, že kamkoli mě zavály pracovní povinnosti, tak jsem se vždy snažil nalézt nějaký sbor. A v něm sloužit v té oblasti, kde mě toto společenství potřebovalo. Třeba v Paříži jsem doprovázel zpěv na kytaru. V Příbrami jsem spolu s ostatními stál na náměstí, hovořil s lidmi a nabízel jim bible. Ve Švýcarsku jsem pravidelně přispíval na potřeby sboru.

Ale je tu ještě jedna oblast naší bohoslužby, kterou jsem ještě nezmínil. V Novém Zákoně čteme: „Nevíte, že jste Boží chrám a že Duch Boží ve vás přebývá? Kdo ničí chrám Boží, toho zničí Bůh; neboť Boží chrám je svatý, a ten chrám jste vy.“ 1 Korintským 3:16-17

A tak se v této souvislosti nabízí otázka: „Jak jsem. Jak jsme věrní v bohoslužbě v tomto chrámu? V chrámu, kterým je naše tělo.

Kromě toho bychom se v knize Nehemjáš ještě dočetli, že „celý Izrael odváděl příslušné částky na každý den pro zpěváky …“ Nehemjáš 12:47 Z tohoto textu se odvážím usuzovat, že také bohoslužba formou chval probíhala každý den. A právě v tom bych viděl inspiraci pro mne i pro každého z nás. Inspiraci pro naši bohoslužbu všedního dne.

Asi každý nebude umět hrát na nějaký hudební nástroj. A všichni nebudou mít hlas podobný slavíkovi. Ale i v chrámu byli třeba vrátní. Každý z nás si může najít tu formu nebo ten způsob bohoslužby, která mu bude sedět. A ke které je také obdarován.

Co z toho sedí mě? Pro všední den volím formu čtení a uvažování o přečteném biblickém textu. Přitom počítám s Boží přítomností. Pánu Bohu otevírám dveře svého srdce – svého chrámu. A snažím se zachytit každou myšlenku, kterou mi Hospodin přichystal. Pak cestou tramvají do práce se ještě k těmto myšlenkám vracím. Facebook a zprávy nechávám na později.

Ale ve vašem případě to může samozřejmě probíhat úplně jinak. Pokud byste se odvážili svěřit ostatním s tím svým způsobem bohoslužby všedního dne, bylo by to pak pro ně inspirací a povzbuzením.

Avšak v každé formě bohoslužby je důležitá věrnost. Slyšel jsem o jednom muži, který si vyhradil každé ráno čas pro Hospodina. Přitom zavřel dveře svého pokojíku a nikoho dalšího dovnitř nepustil. A to prý na ty dveře usilovně tloukli a volali na něj. Aby jim už konečně šel pomoci. On ale vytrval.

Takže když už se pro nějakou formu bohoslužby rozhodneme, tak je třeba při ní vytrvat. Nenechat se zviklat vlastními pochybnostmi nebo přemlouváním druhých. Ale co bude cílem takového úsilí? Získáme za to něco?

Věrná bohoslužba má své zaslíbení. Už jsem je zmínil. Pokud budeme usilovat o Boží království právě formou bohoslužby, tak slovy Pána Ježíše: „to ostatní nám bude přidáno.“ Mohli bychom totiž strávit svůj život honbou za tím „ostatním.“ A přitom bychom nic nedohnali. Nic nezískali.

Ale pokud se spolehneme na Boží slovo. Tak můžeme získat obojí. Boží království i to, co potřebuje naše tělo k životu a k radosti. Protože právě radost a pokoj je to, co získává křesťan během bohoslužby. Alespoň to je moje osobní zkušenost.

Takže jaká je dnešní výzva? To první, co udělal Nehemjáš po svém návratu do Jeruzalém bylo to, že dal věci do pořádku. Povolal služebníky znovu k jejich úkolům a zajistil, že dostávali to, co potřebovali ke svému životu.

To samé může udělat i každý z nás. Podívat se na svoji vlastní bohoslužbu. Podívat se na chrám, kterým je jeho tělo. A dát věci do pořádku. Každá naše část má své potřeby. Tělo potřebuje jíst a pít. Duše potřebuje naslouchat Božímu slovu, které je pro ni tím pravým pokrmem. A duch potřebuje rozmlouvat s Hospodinem. Dostává každá naše část to, co právě potřebuje? Pokud ne, dejme to do pořádku. Postarejme se o to, aby žádná naše část netrpěla nedostatkem. Pokrm je připraven. Pojďme a vezměme si ho. Amen.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Král | neděle 2.7.2023 13:00 | karma článku: 5,37 | přečteno: 116x
  • Další články autora

Pavel Král

Miluji nové začátky

Nakrátko jsou povýšeni a už zanikají, ...“ Nezažil to už každý z nás mnohokrát? Moje poslední dvě zaměstnání jsou toho zářným příkladem. V prvním se mnou majitel firmy uzavřel nepsanou džentlmenskou dohodu, že vybuduji oddělení a...

12.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,73 | Přečteno: 107x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,53 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,06 | Přečteno: 87x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 6:08

Nejméně 12 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Kandidát na ministra Ženíšek se jde představit na Hrad prezidentovi Pavlovi

14. května 2024  6:01

Prezident Petr Pavel se sejde s kandidátem TOP 09 na nového ministra pro vědu, výzkum a inovace...

Trump platbu za mlčení pornoherečce schválil, řekl jeho bývalý právník u soudu

14. května 2024  6:01

Někdejší americký prezident Donald Trump schválil platbu za mlčení, kterou předal jeho tehdejší...

  • Počet článků 193
  • Celková karma 5,02
  • Průměrná čtenost 136x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky