Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Napomenutí nebo povzbuzení? Záhuba nebo nový začátek?

V této části bible je jeden z mých nejoblíbenějších textů. Mám na mysli dialog mezi Hospodinem a Izajášem. Hospodin se ptá: „Koho pošlu a kdo nám půjde?“ A Izajáš odpovídá: „Zde jsem, pošli mne!“ Mám tento dialog rád, protože ...

Izajáš 6:1-13

... se s ním ztotožňuji. Jako bych sám stál před Hospodinem a říkal mu: "Tady jsem, Pane, Tak mě, prosím, pošli." A už si přitom představuji, jaké slavné slovo mi Hospodin svěří a já je pak k radosti všech posluchačů půjdu vyřídit.

Jak to ale bylo s Izajášem? Jaké slovo měl vlastně vyřídit? Bylo to něco slavného? Něco radostného? Něco, co by uvedlo posluchače do nadšení a chval? Naprosto ne! Izajáš s očištěnými rty uhlíkem z Hospodinova oltáře má vyřídit slovo, které je plné kritiky. A nejen kritiky, ale také beznaděje. Protože Hospodin to totiž se svým lidem vzdal. Jakoby říkal: Už vám nic a nikdo nepomůže. Ani mé slovo vám nepomůže. Budete to sice slyšet, ale nebudete tomu rozumět. Budete to sice vidět, ale nepochopíte to. Bude tomu podobně, jako ve známém přísloví: Jakoby hrách na stěnu házel.

A tak se nabízí otázka, proč vlastně Hospodin vůbec takové slovo poslal? Vždyť v něm na první pohled není žádná naděje. Takže nám může připadat jako trochu zbytečné. Lid už je stejně odsouzen, tak proč ho zneklidňovat ještě více. Nebyla by pak vlastně jeho náhlá a nečekaná smrt pro něj takovým vysvobozením z trápení?

Nakonec jsem přece jen takový srpeček naděje přece jen našel v posledním verši této kapitoly: „… po pokácení zůstane jen pahýl. Ten pahýl je svaté símě.“ Takový pařez. Vhodný tak akorát pro to, aby si na něj člověk sedl. Ale nový život? Nový začátek? Nová ratolest?

Ratolest z pařezu! Nepřipomíná vám to něco? Mě okamžitě vytanul slavný text z 11. kapitoly téhož proroka: „I vzejde proutek z pařezu Jišajova a výhonek z jeho kořenů ponese ovoce.“ Právě z toho neslavně vzniklého pařezu, který na první pohled vypadal jako totálně mrtvý. Právě z něho vzejde výhonek – proutek, který díky bohatým kořenům svého základu ponese ovoce. A když se začtete do dalších veršů z této 11. kapitoly, tak se dozvíte, jak slavný výhonek to bude.

Opět totiž došlo k tomu, že se lišil pohled člověka a Hospodina. Tam, kde člověk viděl jen záhubu a zmar, tam Hospodin viděl nový začátek a slavnou budoucnost. Jak je to možné? Odporuje to přece všem zkušenostem člověka. A v pozadí této myšlenky jakoby chrastily mrtvé kosti ve známém údolí. Na první pohled je to beznadějná situace. Ale vzápětí začnou tyto kosti obrůstat masem. Co se to s nimi stalo? Kde se vzala ta životodárná moc, která přemohla smrt a daroval nový život?

Asi tušíte, že za každým novým začátkem stojí Hospodin. Právě tam, kde už ztrácíme jakoukoli naději. Kde nám připadá, že všechno směřuje do záhuby a zmaru. Právě tam je dobrá příležitost, abychom se obrátili k Hospodinu.

Protože právě Hospodinovo slovo je to, co mění věci a situace. Já totiž zároveň s předchozím prohlášením pevně věřím, že nic a nikdo se nevymkne z Božích rukou. Člověk sice může vyvádět různé skopičiny. Stejně se jeho život bude pohybovat v mantinelech, které mu připravil sám Hospodin. Nemyslím si, že by nás tato skutečnost měla vést ke smíření se s osudem. Rád bych, aby nás to naopak povzbudilo. Abychom si byli jisti, že ať už se v životě dostaneme do jakékoli situace. Ať už si život zavaříme tak nebo onak. Přesto všechno je pro každého z nás ještě naděje. Naděje, že je možné východisko. A to východisko začíná tím, že se obrátíme k Hospodinu.

V jedné starší písni se zpívá: „Tak jaký jsem, ač nemám nic …“ Nemusím se tedy před audiencí u Pána Boha dát nejprve do kupy. Právě naopak. Mohu k němu přijít nečesaný, nemytý, zmatený, rozčilený, naštvaný a vyklopit mu všechno, co mě zrovna trápí.

A Hospodin není jen nějaká vrba, která nás vyslechne a tím to skončí. Protože když se svěříme se svými trablemi Hospodinu, tak právě tím všechno dobré v našem životě začne. Nevěříte? Já tomu věřím. A mám s tím dobré zkušenosti. A nejenom já. Zeptejte se klidně křesťanů, které máte ve své blízkosti. Předpokládám, že vám to potvrdí a řeknou vám také řadu příkladů ze svého života. A příklady táhnou, jak praví jedno latinské přísloví.

Tak dnes jsem vám předložil slovo napomenutí, ale zároveň plné naděje. Napomenutí, že se klidně můžete dostat do situace, kterou prožíval Boží lid – přestanete rozumět Božímu slovu a chápat jeho význam. A naději, že v takové situaci má Hospodin pro vás i pro mne připravené řešení. Toto řešení spočívá v tom, že se spolu obrátíme k Hospodinu. A to přes to, že nebudeme rozumět a chápat. Přes to, že budeme ponořeni do svých problémů a starostí. Všechno to haraburdí sebou přineseme před Hospodinovu tvář a složíme to u jeho nohou. A On to vše od nás převezme a dá to do pořádku. Chce to kus odvahy. Ale pokud přitom budeme už na pokraji svých sil, bude to pro nás jednodušší. Přeju sobě i vám odvahu a víru. Víru alespoň tak malou, jako je hořčičné zrno. Amen.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Král | neděle 3.9.2023 13:00 | karma článku: 4,54 | přečteno: 108x
  • Další články autora

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,50 | Přečteno: 55x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,06 | Přečteno: 87x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 106x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 137x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 192
  • Celková karma 4,65
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky