Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co nás čeká a nemine? A jak v tom obstojíme?

V první chvíli jsem si pomyslel, že to vypráví prorok Daniel sám. Ale jak verše pokračovaly, tak jsem si uvědomil, že to zřejmě mluví jeden z významných andělů.

Daniel 11:1-4  "V prvním roce vlády Darjaveše médského jsem stál při něm, abych mu dodával sílu a byl mu záštitou.

2  Nyní ti tedy oznámím pravdu: Hle, v Persii povstanou ještě tři králové. Čtvrtý pak nabude většího bohatství než ostatní. Jakmile získá sílu ze svého bohatství, vyburcuje všechno proti řeckému království.

3  Povstane však bohatýrský král, bude vládnout nad obrovskou říší a dělat, co se mu zlíbí.

4  Ale až bude pevně stát, bude jeho království rozlomeno, rozděleno podle čtyř nebeských větrů, avšak ne jeho potomkům; nebude to už říše, jaké vládl on, neboť jeho království bude rozvráceno a dostane se jiným, nikoli jím.“

Takže anděl posiluje a ochraňuje krále říše Médské a Perské. Není to zvláštní? Proč to dělá? Proč se tak věnuje pohanskému králi? Přitom se k takové činnosti jistě nerozhodl sám. To Hospodin tohoto svého služebníka poslal, aby vykonal to, co za úkol dostal. Tento anděl byl takovým Božím Slovem, které se ke svému Pánu nevrací s prázdnou. Nýbrž vykoná to, k čemu bylo vysláno.

A jestliže sám Hospodin stál za touto překvapivou péčí ohledně médského krále, znovu se v mém nitru hlásí ke slovu otázka: Proč? Proč se Pán Bůh rozhodl věnovat tolik úsilí jednomu člověku, který Ho přitom ani neznal. Nijak mu nesloužil. A tedy na Hospodinovu péči neměl žádný nárok. Byla to zcela nezasloužená pozornost.

Nepřipomíná vám to něco? Apoštol Pavel napsal: „Bůh však prokazuje svou lásku k nám tím, že Kristus za nás zemřel, když jsme ještě byli hříšní.“ Římanům 5:8 Také řada z nás se věnovala svým věcem. Možná dokonce žila ve vzpouře vůči Pánu Bohu. A přesto přišla chvíle v našem životě, kdy se nás něco nebo někdo dotkl. A my jsme pak byli dovedení k rozhodnutí, o kterém jsem předtím nepřemýšleli. Ani nás nic takového předtím nenapadlo. Copak to bylo za hnutí mysli? Kdo nás na tyto myšlenky přivedl? Kdo zajistil, že jsme se dostali do situace a stavu mysli, kdy jsme se mohli rozhodnout? Rozhodnout, zda do budoucna půjdeme spolu s Pánem Bohem nebo proti němu jako dosud.

Tak v případě médského krále to víme. Za jeho rozhodnutím stál anděl, kterého k němu poslal Hospodin. To co je důležité: Nešlo jen o naklonění k činu. Víme totiž, že kralování Darjaveše předcházelo dobití Babylonské říše. Ale také o jasnou podporu a ochranu: „… jsem stál při něm, abych mu dodával sílu a byl mu záštitou.“

A právě s takovou podporou může počítat i každý z nás. Každý, kdo uslyší ten tichý a jemný hlas. Hlas, který ho vybízí k tomu, aby se už konečně rozhodnul. Podobně, jako se rozhodnul můj oblíbený starozákonní vojevůdce Jozue: „… vyvolte si dnes, komu chcete sloužit ... jáť pak a dům můj sloužiti budeme Hospodinu.“ Jozue 24:15

Možná že si řeknete: „A proč bych to dělal?“ Každý přece nejsme v pozici Daniele, který se postupně vypracoval na správce celého Médské a Perské říše. Co z takového kladného rozhodnutí budu mít?

Vidím tady dva druhy užitků. Myslím tím dobré věci, které přicházejí do našeho života, aniž o ně nějak usilujeme. Jako bonus a příjemná překvapení.

První z nich vidím v tom, co se stalo Danielovi. Vystoupal až na vrchol společenského žebříčku. Měl se stát premiérem – druhým po králi. A to se stalo trnem v oku jeho budoucích podřízených. Jak typické pro naši společnost. Jakmile se někomu příliš daří, už se objeví závistivci, kteří ho chtějí o tento úspěch připravit. A jak to s Danielem dopadlo? Tentýž anděl, který ho naklonil k věrnosti, ho také ochránil v akutním nebezpečí – uzavřel tlamy hladových lvů v jámě. A víte, jako to potom dopadlo s těmi závistivci. A pokud ne, tak se mrkněte do proroctví Daniele.

Druhý užitek vidím v závěru Danielova proroctví. „Ty vytrvej do konce. Pak odpočineš, ale na konci dnů povstaneš ke svému údělu.“ Daniel 12:13 Danielův život byl naplněn vrcholy, ale také nížinami. Zkouškami víry, ale také slavnými okamžiky. Chvílemi, kdy na něj byl upřena všeobecná pozornost, ale také obdobími, kdy jakoby upadal v zapomnění. Jak je mi jeho příběh blízký. Když se ohlédnu na svůj život, tak v něm nacházím velmi podobné úseky. A mám za sebou 63 let.

A tak se podobně jako Daniel chápu výzvy: „A ty vytrvej …“ A to proč? Protože „na konci dnů povstaneš ke svému údělu.“ Vnímám to jako velké zaslíbení pro ty z nás, kdo vytrvají. Otázka je, jaký to bude ten náš úděl? V případě Daniele si umím představit, že jako zkušený správce celé říše mu bude svěřen podobný úkol. Správce nového Jeruzaléma nebo dokonce celého světa.

Ale co já? Co každý z nás? Obávám se, že náš nový úděl zůstane obestřen tajemstvím. Ale můžeme trochu tušit z toho, čím nás nechává Hospodin v životě procházet. K čemu nás skrze své služebníky vede a naklání. Jaké úkoly nám dává a zároveň nás v nich posiluje a ochraňuje před útoky našich bližních. Protože každý takový úsek života nás tvaruje a tím připravuje na náš budoucí úkol. Tak tomu rozumím a tak tomu také věřím.

Musím se přiznat, že se na oba užitky – současný i budoucí – těším. A rozhodně se nechci o ně nechat připravit. Proto očekávám, že na svůj život nejsem a nezůstanu sám. Jak bych si totiž sám poradil se všemi těmi útoky, které dobré věci od Hospodina provázejí. A to skrze myšlenky, slova nebo dokonce i činy. Už vím, že sám proti tomu všemu nemám žádnou šanci. Ale tím více se opírám o slovo apoštola Pavla: „Ale v tom ve všem slavně vítězíme mocí toho, který si nás zamiloval.“ Římanům 8:37 Amen.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Král | neděle 15.10.2023 13:00 | karma článku: 5,59 | přečteno: 97x
  • Další články autora

Pavel Král

Miluji nové začátky

Nakrátko jsou povýšeni a už zanikají, ...“ Nezažil to už každý z nás mnohokrát? Moje poslední dvě zaměstnání jsou toho zářným příkladem. V prvním se mnou majitel firmy uzavřel nepsanou džentlmenskou dohodu, že vybuduji oddělení a...

12.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,80 | Přečteno: 113x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,53 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,06 | Přečteno: 87x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 193
  • Celková karma 5,02
  • Průměrná čtenost 136x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky