Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se zachránit?

Tato egyptská rána se zásadním způsobem liší od těch všech ostatních. A čím se tedy liší? Egypťané mohli této ráně uniknout. Mohli se tomu vyhnout. Mohli zabránit tomu, aby na ně tentokrát dopadla ruka Hospodinova plnou silou.

Exodus 9:13-35

... Obilí sice bude zničeno. Ale oni a jejich dobytek přežije. Hospodin se totiž rozhodl, že současně s touto ránou nabídne i záchranu. Jak hluboce symbolické!

A tak přemýšlím o tom, proč to Pán Bůh vlastně udělal? Na okraji tohoto uvažování mi vytanul pozdější pokyn ohledně Egypťanů. Pokud se totiž přimísili k izraelskému národu v zemi zaslíbené, mohlo tuším třetí pokolení vstoupit do chrámového nádvoří, které bylo určeno jen pro Izraelce. Také oni se tak stali Božím lidem. Deuteronomium 23:8-9

Takže před krupobitím s bouřkou provázenou blesky a hromobitím dostali Egypťané varování a nabídku k záchraně. Každý z nich měl možnost se rozhodnout. Jak se říká: Měli svůj osud ve svých rukou.

Uvědomuji si, že to není rozhodování o tom, jestli nadále budou nebo nebudou Božím lidem. Je to jen rozhodnutí o tom, jestli nadále oni a jejich dobytek bude žít nebo zemře. Ale každá cesta k Bohu musí někde začít. A pokud jde přitom člověku o život, nebo jde o život jeho blízkých a také o zničení jeho majetku, tak v očích člověka jde vlastně o všechno.

Jak toto rozhodování popisuje bible? „Kdo z faraónových služebníků se Hospodinova slova ulekl, zahnal své otroky a svá stáda do domů. Kdo si slovo Hospodinovo nevzal k srdci, nechal své otroky a svá stáda na poli.“

Nic duchovního v tom nebylo. Buď dotyčný Egypťan dostal strach a pak ukryl svůj majetek doma. Nebo odmítnul varování a pak na něj dopadla Hospodinova ruka plnou silou.

Připomíná mi to výchovu malého dítěte. Rodič mu říká: Nesahej na ten vařič. Je horký. Spálíš se a bude tě to bolet.“ A pokud dítě dostane strach, tak se nespálí. Je to vyučování zkušeností. Poslušnost přináší pohodu. Neposlušnost nese nepříjemnost.

Není v tom nic složitého. Dotýká se to citlivých oblastí člověka. Ale jak jinak by mohla výchova dosáhnout  svého účinku? Aby zafungovala, musí být dostatečně cítit. A mohli bychom teď uvažovat o tom, že každý má jiný práh citlivosti. Ale já bych se teď rád vrátil k Egypťanům.

Zaujalo mě, že uprostřed strategického boje o záchranu týraného Izraele, si Hospodin našel čas také na Egypťany. Jakoby rozšířil svůj zájem také na nepřátelské řady. On se totiž nedívá na nepřátele jako na objekt, který je třeba jen srazit na kolena. Dívá se na ně jako na své potenciální služebníky.

Pochybujete o pravdivosti této myšlenky? Připomeňme si spolu novozákonního Saula. Nebyl právě on tím největším nepřítelem Božího lidu? Ale jakmile zaslechnul z Božích úst: „Saule, Saule, proč mne pronásleduješ?“ (Skutky apoštolské 9:4), tak právě z tohoto Saule se stává Pavel. Aby později napsal: „… více než oni všichni jsem se napracoval …“ 1 Korintským 15:10 Je tím myšlena práce na Boží vinici.

Proto mi Hospodinova výzva k Egyptským před krupobitím připadá jako takový plamínek uprostřed temné jeskyně. Pán Bůh se ve svém úsilí na jeden okamžik zastavil. Našel si čas a pohleděl na Egypťany. Protože co vlastně vůbec vzniklo, aby o tom Hospodin nevěděl? Jaký člověk se narodil, aby při tom právě Hospodin nebyl? A tak v tomto smyslu patří i Egypťané Hospodinu. Také oni jsou Božím vlastnictvím.

A právě také o tento majetek se Pán Bůh stará. Jen zcela výjimečně je v bibli napsáno, že Hospodin neponechal ani ostatek toho kterého lidu. Alespoň po potopě. Každému národu většinou zůstává naděje, že bude moci začít znovu a tentokrát správně.

A tak jsme četli o tom, že někteří Egypťané udělali první krok na své cestě k Pánu Bohu. Je pravda, že jenom dostali strach. Ale dobré na tom je, že vzali Hospodinovu výstrahu vážně. A to je dobrý začátek. Vzít Hospodinovy výstrahy – Boží slovo vážně.

Protože co když má bible pravdu? Co když skutečně existuje Pán Bůh? Pak ovšem také existuje nebe a peklo. Pak ovšem stojí za to se správně rozhodnout. Rozhodnout dnes a tady. Vezmeme vážně upozornění, že na konci svého života přejdeme do věčnosti? Do věčné radosti nebo do věčného utrpení. Hospodin nám totiž zároveň s výstrahou: „Pozor, na konci této cesty je peklo,“ skrze své služebníky vzkázal, že se můžeme zachránit útěkem domů. Uvěříme? Jsme na tom totiž podobně jako Egypťané. Svou záchranu máme v tomto smyslu ve svých rukou – ve své mysli – ve svém rozhodnutí. Kéž se rozhodneme správně. Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 4.2.2024 13:00 | karma článku: 6,53 | přečteno: 187x
  • Další články autora

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 3,64 | Přečteno: 62x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 106x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 4,85
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky