Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srdce je nebezpečná věc

Hospodin řekl Jozuovi: „Všechny obyvatele … vyženu před Izraelci já sám. Jen přiděl zemi losem Izraeli za dědictví …“ Tak mi při četbě tohoto pokynu vytanulo na mysli to, jak se říká úpravě státního rozpočtu – „porcování medvěda.“

Jozue 13:1-6

Jozue 14:6-15

Jozue 15:13-17

A tady leží před Jozuem pořádný „medvěd“ – celé území, které Hospodin určil pro svůj lid. Ovšem tento „medvěd“ ještě není celý uloven. Není to tedy předčasné a zároveň příliš odvážné rozdělovat něco, co Božímu lidu ještě vlastně nepatří?

Bylo by to příliš odvážné, pokud by současně s pokynem: „rozděl a panuj“ nezaznělo také zaslíbení: „Všechny obyvatele … vyženu před Izraelci já sám.“ To právě Hospodin je zárukou, že celé území, které se má rozdělit, bude také skutečně patřit obdarovanému. Je to vlastně otázka víry. Ještě to není skutečné. Ale je to již zaslíbené. A tak je na člověku, aby se rozhodl, zda bude Hospodinu důvěřovat.

Pojďme se teď podívat na jednoho jediného Izraelce, jak se s tímto Božím pokynem spojeným se zaslíbením popasoval. Mám na mysli Káleba. Jak jsme četli, tak kdysi dostal od Hospodina ústy Mojžíše slib: „Ano, země, na niž stoupla tvá noha, bude navěky patřit tobě a tvým synům jako dědičný podíl, neboť ses cele oddal Hospodinu, mému Bohu.“ A teď přišla ta pravá chvíle, aby se k tomuto slibu Káleb přihlásil. A mně přitom dost zajímá, jak to udělal?

„Nuže, dej mi to pohoří, o němž mluvil onoho dne Hospodin. Slyšel jsi přece v onen den, že jsou tam Anákovci a velká opevněná města. Snad bude Hospodin se mnou a podaří se mi podrobit si je, jak mluvil Hospodin."

„Snad bude Hospodin se mnou a podaří se mi podrobit si je, jak mluvil Hospodin.“ Neříká to moc jistě. Nevnímáte v tom určitou nejistotu? Jakoby Káleb počítal s tím, že to nemusí vyjít. Já v tom slyším podobné vyjádření Abed-nega ve vyhnanství. Mám na mysli situaci, kdy měl být se svými druhy vhozen do ohnivé pece. A právě v tom vypjatém okamžiku prohlašuje: „Ale i kdyby ne, věz, králi, že tvé bohy uctívat nebudeme a před zlatou sochou, kterou jsi postavil, se nepokloníme.“ Daniel 3:18

Takže myšlenka, že by akce, do které se oba pouštěli, nemusela vyjít, nijak nezměnila jejich rozhodnutí, že do ní půjdou. V obou případech prokázali Boží služebníci svoji věrnost. Jak je to podobné tomu, co vykonal Pán Ježíš na kříži. Také On si byl vědom, že ho jeho nebeský Otec může kdykoli zachránit. Ale zůstal věrný, i když v getsemanském zápase zjistil, že tomu tak nebude. Že totiž bude muset projít bolestnou smrtí.

Nic takového Jozua ani Abed-nega nepotkalo. Ale klidně mohlo. Přesto se oba rozhodli, že toto riziko podstoupí.

A jak zápas Káleba s Anákovci dopadl? Četli jsme: „… vyhnal Káleb tři Anákovce: Šešaje, Achímana a Talmaje, zplozence Anákovy.“ Dopadlo to tedy dobře. Káleb zvítězil a obsadil území, které mu Hospodin ústy Mojžíše přislíbil a Jozue přidělil.

Mám za to, že podobně to funguje i v naší době. Příslib – přidělení – vítězství a obsazení. A čeho se takový proces vlastně týká? Týká se vždy území, které Hospodin zaslíbil svému lidu. A jaké území máme zaslíbené my sami?

Upřímně si myslím, že se jedná o lidská srdce. V první řadě se jedná o naše vlastní srdce – o to mé a to tvoje. Sice je naší součástí, ale často si dělá to, co samo chce. A my se svezeme s ním. Nedávno jsem připomínal Boží pokyn: Hlavně se, člověče, nenech řídit svým srdcem a svým pohledem na věc. Čili lidské srdce je nebezpečná věc.  Je to úžasný nástroj, který třeba dokáže nádherně milovat. Být věrné až za hrob. Ale také dokáže nenávidět a vymýšlet podrazy, které vše dobré rozbijí na padrť.

Proto je tak důležité území našeho srdce dobít a obsadit. S Boží pomocí, samozřejmě. Jak jinak bychom si mohli poradit s něčím tak nestálým!? Kam se na něj hrabe draslík ve vodě :-) Přitom stačí jen otevřít dveře a pozvat Božího Syna dál. Stojí totiž neustále připraven za dveřmi. A přitom rozhodně má silný zájem na tom, aby mohl vejít dál. To proto, aby uvedl věci do pořádku. Nastolil ten správný řád a pomohl nám ukočírovat to neustále se vzpouzející spřežení, kterým to naše srdce vlastně je.

A teprve potom, když zavládne pořádek v našem srdečném území, můžeme začít uvažovat o tom, jak bychom mohli vyrazit do boje na další pole. Jedná se totiž o to, kdo ovládne srdce našich blízkých? A kam je potom požene? Kam je povede?

Kéž je tím naším společným vůdcem ten, kdo nás a naše srdce stvořil. A kdo nám také připravil tu dobrou cestu s dobrým koncem. Stojíte o to? Já o to stojím. Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 10.3.2024 13:00 | karma článku: 4,66 | přečteno: 73x
  • Další články autora

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,08 | Přečteno: 103x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma: 5,67 | Přečteno: 167x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 190
  • Celková karma 4,57
  • Průměrná čtenost 138x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky