Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bůh nelituje

Z biblickéh textu víme, že "Bůh není ... syn člověka, aby litoval." Myšleno je lítování slibů, které člověku obecně nebo svému lidu dal. Na druhou stranu ale také víme, že ne každý má z Božích slibů užitek. Jak tedy na to ?

Nu 23:13-24

„Bůh není … syn člověka, aby litoval.“ Litoval někdy Pán Bůh, že stvořil člověka ? Ano. Čteme o tom v knize Genesis. „Hospodin litoval, že na zemi učinil člověka, a trápil se ve svém srdci.“ Genesis 6:6 A.my víme, co následovalo. Zůstala na živu jen jedna rodina – 8 lidí z celého lidstva.

A litoval někdy Pán Bůh, že si vybral Izrael jako svůj národ – jako svůj lid ? Ano. Během putování pouští visel život celého vysvobozeného společenství doslova na vlásku. Hospodin řekl Mojžíšovi: „Nyní mě nech, abych vzplanul hněvem proti nim a skoncoval s nimi. Tebe však učiním velkým národem.“ Exodus 32:10 Kolikrát musel Mojžíš zakleknout k modlitbě a prosit, bojovat za svůj lid !? A přesto Hospodin nezrušil ani jedno ze svých zaslíbení, které svému vyvolenému lidu dal. Nevzal své slovo zpátky. Ne všichni se sice naplnění Božího slova dožili. Do země zaslíbené vešli jen dva muži z těch, kteří vyšli z Egypta. Víte kteří to byli ? Nebudu vás napínat – Jozue a Káleb. Přesto, že Pán Bůh svá zaslíbení, své jednou dané slovo nezruší, ne každý se dožije, ne každý zakusí splnění tohoto slova. A na Jozuovi a Kálebovi vidíme jasně podmínky, které Pán Bůh má. Co tedy musíme udělat ? Co musíme splnit, abychom vešli do země zaslíbené ?

Přitom Boží slovo je velice pestré a široké. V Bibli najdeme řadu zaslíbení, nepřeberné množství Božích slibů. Vzpomeňme na slib Marii: „Dí jí Ježíš: Všakť jsem řekl, že budeš-li věřiti, uzříš slávu Boží.“ Jan 11:40 Nebo slib pro učedníky: „Amen, amen, pravím vám: Kdo věří ve mne, i on bude činit skutky, které činím já, a bude činit ještě větší skutky než tyto, neboť já jdu k Otci.“ Jan 14:12 Nebo pro každého upřímně věřícího: „A my všichni, spatřujíce s odhalenou tváří Pánovu slávu jako v zrcadle, jsme proměňováni v týž obraz, od slávy k slávě, jako od Pána Ducha.“ 2 Korintským 3:18 A všechna tato zaslíbení poslal a podepsal Pán Bůh sám. Na všech listinách s těmito sliby je Boží pečeť. A tou pečetí je Duch svatý, který dotvrzuje svojí mocí pravdivost každého z nich. Jak bychom tedy mohli pochybovat ? Jak bychom mohli nevěřit ? Když se chopíme těchto nabídek. Když uvěříme a spolehneme se na Boží slovo. Co myslíte? V jakém světle se ukáže Boží slovo, Boží slib, když se o něj opřeme. Bude pevné ? Nebo se ukáže jako prázdné ? Co nebo kdo stojí za Božími sliby ? Je-li to Pán Bůh sám, nemusíme se ničeho obávat.

Vždyť pokud my sami se svojí nestálostí a nespolehlivostí splníme alespoň některé své sliby. Jak by všemohoucí a milující Hospodin nesplnil všechna svá zaslíbení. Jak by mohl nedostát svým slibům ? Vždyť naplněním slova dosvědčuje svému lidu, že On - jeho Bůh - je skutečně Hospodin. Hospodin, který stojí za každým svým slovem. Hospodin, který nelituje svých slibů. A to bez ohledu na to, jak se zrovna jeho lid chová. Boží sliby, Pán Bůh sám je zcela nezávislý na svém lidu. Vždyť si ho může vytvořit z jediného člověka. Vždyť si ho může vytvořit z kamení a prachu.

Pojďme ještě hlouběji do Božího myšlení. Podtrhnul jsem část jednoho verše: „Bůh není … syn člověka, aby litoval.“ Nenaskočila vám nějaká asociace ? Mám na mysli to, když Hospodin zmínil syna člověka s malým „s“. Už jste si vzpomněli ? Copak to slyšeli učedníci z úst Pána Ježíše ? Nehovořil o sobě jako o Synu člověka ? Tentokrát ale s velkým „S“. Možná mi namítnete, že to je hra se slovíčky nebo dokonce s jedním písmenkem. Ale jestliže Bůh na sebe vzal lidskou podobu. A když se tak stal Synem člověka. Nezačal potom litovat svých zaslíbení, která už jednou vyslovil ?

A my víme, že tomu tak nebylo. Sám Syn člověka zápasí v getsemanské zahradě. A probojovává věrnost Božímu slibu. „Můj Otče, je-li to možné, ať mne mine tento kalich. Avšak ne jak já chci, ale jak chceš ty.“ Matouš 26:39 Jinými slovy. „Pokud je to možné, tak odvolej svůj slib, Bože.“ Ale ! „Podvolím se tvé vůli.“ V této chvíli visel na vlásku život všech lidí na zemi. A to nejen současných, ale také těch minulých a budoucích. Jenom díky věrnosti Božího Syna mohou všichni lidé sáhnout po tom největším Božím zaslíbení.

Pojďme se spolu vrátit do situace, když se učedníci vraceli z misijní cesty. Jak byli plni nadšení. Jeden přes druhého křičeli. „To bylo naprosto úžasné. Kolik lidí bylo uzdraveno ! Kolik zlých duchů jsme vyhnali ! Jak všechno bylo krásně připraveno pro naši cestu !“ Ale co slyší z úst svého Mistra ? „Ale z toho se neradujte, že se vám poddávají duchové; radujte se, že vaše jména jsou zapsána v nebesích.“ Lukáš 10:20 To největší zaslíbení je, že vaše – že naše jména jsou zapsaná v nebesích. Možná, že nám to tak nepřipadá. Možná, že mnohem efektnější by bylo, kdyby všichni nemocní kolem nás byly uzdraveni. Jak úžasné by bylo, kdyby se stačilo dotknout našeho oděvu a člověk by byl uzdraven. Nebo kdyby na někoho dolehl náš stín a také by byl uzdraven. To by bylo něco! To by se k nám lidé hrnuli! Ale co takové zázraky budou platné, až se bude rozhodovat o našem věčném životě ?

Možná si v té souvislosti vzpomenete na podobenství o tom, že dobrý strom se pozná po dobrém ovoci. Co tam mnozí říkají ? „Pane, Pane, což jsme tvým jménem neprorokovali a tvým jménem nevyháněli démony a tvým jménem neučinili mnoho mocných činů?“ A odpověď zní: „Nikdy jsem vás neznal. Odejděte ode mne, činitelé nepravosti.“ Matouš 7:22-23

Když nás Pán Ježíš na jiném místě vybízí: „Hledejte nejprve království Boží,“ (Matouš 6:33) má na mysli právě tohle. Stůjte o to. Udělejte všechno pro to, aby vaše jména byla a zůstala zapsaná v nebesích. Protože to je to podstatné. Až dojde na lámání chleba. Co bude tím Božím kritériem a zároveň podmínkou ? Podmínkou, abychom na vlastní kůži prožili, jak náš Bůh splní své největší zaslíbení. Jestli naše, jestli moje, jestli tvoje jméno je na seznamu. A jestli tam je, Bůh právě pro tebe a pro mne splní to své největší zaslíbení. „Služebníku dobrý a věrný, … vejdi v radost Pána svého.“ Matouš 25:21 To je to, oč tu běží. Kéž bychom tedy byli u toho. Kéž bychom nezůstali stranou dění. Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 1.8.2021 13:00 | karma článku: 8,37 | přečteno: 142x
  • Další články autora

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,08 | Přečteno: 103x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma: 5,67 | Přečteno: 167x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 190
  • Celková karma 4,57
  • Průměrná čtenost 138x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky